Dejvid Mekalister Foto: PETER STEFFEN/EPA

Ono što smo zajednički rekli je da „primamo k znanju razgovore, primamo k znanju debatu, ali je vrlo jasno da rešenje treba da bude zajednički dogovoreno između dve strane, da doprinese regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je Mekalister dopisniku RTS iz Brisela Dušanu Gajiću.

Mekalister je zadovoljan što je njegov izveštaj dobio većinu u Spoljnopolitičkom komitetu, uveren da će i na plenarnoj sednici 28. novembr biti dobra debata, kako bi izveštaj bio usvojen dan kasnije.

On je rekao da izveštaj konstatuje ekonomski napredak Srbije, uspešnost fiskalne konsolidacije, ali i činjenicu da na političkom polju ima mesta za napredak, pre svega kada je reč o vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije i slobodi medija.

Vlada Srbije je svesna da predstoji težak rad i tokom nedavne posete Beogradu video sam da postoji spremnost vlasti da nastave težak rad da bi Srbija u nekom trenutku postala članica EU, rekao je Mekalister.

Poslanik Evropskog parlamenta Edvard Kukan takođe ističe rekao je da je u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta bila veoma intenzivna debata.

Prema njegovim rečima, nema jedinstvenog stava kakav bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude, mogao da bude ili će biti prihvatljiv, imajući u vidu osetljivost i važnost tog pitanja.