Mekalister: Delegaciju EP u međustranačkom dijalogu predvode Fajon i Bilčik 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora (AFET) Evropskog parlameta Dejvid Mekalister (David McAllister) saopštio je danas da je Evropski parlament spreman za drugu fazu međupartijskog dijaloga sa Skupštinom Srbije i najavio da će tim evroparlamentaraca predvoditi Vladimir Bilčik i Tanja Fajon.

„Evropski parlament je spreman da počne drugu fazu medjupartijskog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije koji smo započeli u oktobru 2019. godine“, saopštio je Mekalister za portal magazina Kord (CorD) posle današnjeg telefonskog razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Mekalister je izrazio „čvrsto uverenje“ da posle izbora održanih u junu 2020. Skupština Srbije i njen predsednik Dačić igraju „centralnu ulogau u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima medju političkim strankama“.

„Poverenje u institucije i oobezbedjivanje ravnopravnih uslova za naredne parlamentarne izbore presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i njenu evropsku orijentaciju“, naveo je.

Mekalister je dodao da će delegaciju Evropskog parlamenta predvoditi stalni izvestilac AFET-a za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća Delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon, uz podršku bivših evroposlanika Eduarda Kukana i Knuta Felkenštajna (Fleckenstein).

Četvoro sadašnjih i bivših poslanika u Evropskom parlamentu, kako je naveo, već su uspešno saradjivali tokom uspostavljanja međustranačkog dijaloga i njegove prve faze.

Mekalister je naveo da bi „srpske vlasti, donosioci odluka i politički akteri trebalo da iskoriste međustranački dijalog kao konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima u vezi sa izbornim procesom, u skladu sa preporukama medjunarodnih posmatračkih misija“.

Naglasio je da „interes građana i izgledi za demokratiju u Srbiji moraju da imaju prednost nad stranačkom političkom borbom“ i da je „međupartijski dijalog u najboljem interesu Srbije, posebno zbog njegove direktne veze sa sveobuhvatnim procesom učlanjenja u EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari