Savezna kancelarka Angela Merkel najavila je juče dalju podršku Nemačke Srbiji za aktiviranje Prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, kao i za kandidaturu Srbije za prijem u Evropsku uniju, kada to bude aktuelno.

Posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Berlinu, šefica savezne vlade je naglasila da je Nemačka u potpunosti uverena u to da nova vlada Srbije čini sve da uspešno nastavi i okonča saradnju sa Haškim tribunalom i da će taj stav Berlin zastupati i u daljim razgovorima unutar EU. Merkel je rekla da su stavovi Nemačke i Srbije o Kosovu i tokom jučerašnjeg sastanka ostali različiti, ali da to ne utiče na kvalitet odnosa Berlina i Srbije. Ona je ponovila već ranije izrečeni negativan stav Berlina o mogućnosti podele Kosova. Rekla je i da Nemačka i zemlje EU „upravo rade“ na utvrđivanju stava prema zahtevu Srbije da Međunarodni sud pravde ispita legalnost nezavisnosti Kosova o kojem bi Generalna skupština UN trebalo da glasa naredne sedmice.

Predsednik Srbije je, kako je preneo na kratkoj konferenciji za novinare, detaljno obavestio kancelarku o inicijativi Srbije u UN istakavši da je „namera Beograda da čitav proces iz političkog uđe u pravno polje čime bi trebalo da se obezbedi politička stabilnost“.

– Bez političke stabilnosti u Srbiji, nema političke stabilnosti ni na Balkanu, bez nje nema ekonomskog razvoja, a bez ekonomskog razvoja i političke stabilnosti, nema intergacije Balkana i Srbije u EU – rekao je Tadić.

Predsednik je istakao da nema promena u stavovima Srbije u vezi sa Kosovom, a na pitanja o tome da li Srbija sada zagovara podelu Kosova, ocenio je da je reč o „pogrešnoj interpretaciji“. Istakao je da Srbija sve svoje strateške ciljeve – Kosovo, prijem u EU i ekonomski razvoj, želi da ostvari „na miran način doprinoseći razvoju regiona i dobrosusedskoj saradnji“.

Tadić se juče sastao s predsednikom Nemačke Horstom Kelerom, s kojim je takođe razgovarao o bilateralnim, regionalnim i evropskim temama.

Prvi dan posete Berlinu Tadić je završio razgovorom sa šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom. Posle toga je posetio osnovnu školu „Ajhendorf“, jednu od malobrojnih u Berlinu koje imaju dopunsku nastavu i na srpskom. U petak će predsedniku Srbije biti uručena nagrada „Kvadriga“ koja se na Dan nemačkog jedinstva 3. oktobra dodeljuje pojedincima za „vizionarstvo, hrabrost, odgovornost i angažman kojim svet postaje bolji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari