Mešavina afera i stručnosti 1

Mandatar za sastav nove vlade Srbije počeće u 14 časova u Skupštini Srbije iznošenje ekspozea. On je, predajući listu sa imenima ministara, rekao da ne može da kaže koliko će govoriti u ekspozeu, ali da će to trajati više sati. Istakao je da će deo govoriti iz glave.

„Pokušaću da stojim šest ili sedam sati i da čitam… Biću spreman da odgovorim na svako pitanje…“, rekao je Vučić i dodao da ako neko od opozicije bude želeo da napusti salu, on to ne može da spreči. Prema njegovim rečima, nije realno da se danas i sutra glasa za novu vladu, jer očekuje opstrukcije opozicije.

Na spisku ministara koji bi trebalo da čine novu vladu nalazi se osam novih imena u odnosu na prethodnu, a bez fotelja su ostali Nikola Selaković, Željko Sertić, Ivan Tasovac, Snežana Bogosavljević Bošković, Kori Udovički, Srđan Verbić i Velimir Ilić. Prvi potpredsednik nove vlade i ministar spoljne politike biće Ivica Dačić, a potpredsednici će biti Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Rasim Ljajić, koji ostaju i svojim prethodim resorima.

Ana Brnabić zameniće Kori Udovički na mestu ministarke državne uprave i lokalne samouprave. Brnabić se pre godinu dana u javnosti pominjala tokom afere „prisluškivanje“, u kojoj su glavni akteri bili Bojan Pajtić, lider DS, rođena sestra Kori Udovički – Lidija Udovički, kao i direktor Elektromreže Srbije – Nikola Petrović. Prema navodnom transkriptu razgovora, koji je objavio sajt Teleprompter, Lidija Udovički, bivša direktorka „Kontinental vinds“, navodno je Bojanu Pajtiću rekla u telefonskom razgovoru da joj je direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović tražio dva miliona evra kako bi se vetropark priključio na mrežu EMS. Istovremeno, premijer Aleksandar Vučić je tvrdio da je sestra „jednog aktuelnog ministra pokušala da reketira i njega i državu“. Brnabić je u to vreme bila direktorka kompanije Kontinental vinds, koja je objavila saopštenje da Petrović nije reketirao tu firmu. Kako je Danas već izvestio, Ana Brnabić je baš u vreme ove afere trebalo da zvanično preuzme funkciju šefice „deliveri junita“.

Tada se postavilo pitanje da li je priča o „reketiranju“ došla do premijera baš u trenutku kada se očekivalo da on potvrdi izbor direktorke „Kontinental vinds“, pa je to osujetilo njeno imenovanje.

Ana Brnabić je predsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Ima MBA diplomu iz marketinga s univerziteta Hul, u Engleskoj, i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije. Izvršna je direktorka Peksim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Kontinental vind Serbija, gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Branislav Nedimović će biti imenovan za ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a trenutno je na funkciji gradonačelnika Sremske Mitrovice. Bio je član DSS, diplomirani je pravnik po zvanju, a u tri mandata je bio republički poslanik, da bi 2011. godine napustio stranku i osnovao GG „Vredna Mitrovica“, koja je nastala objedinjavanjem više nevladinih organizacija. Član SNS je postao u januaru 2015. godine.

Kandidat za ministra privrede je Goran Knežević, nekadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vladi čiji je premijer bio Ivica Dačić, a kao kadar Demokratske stranke. Bio je gradonačelnik Zrenjanina, a 2008. je bio hapšen u „u akciji protiv građevinske mafije“. Oslobođen je optužbi 1. novembra 2012. godine, a član SNS je od početka 2010. godine. Ministarski mandat Gorana Kneževića obeležila je afera „aflatoksin“. Demonstrirao je ispravnost mleka ispivši čašu pred novinarima u zgradi Vlade Srbije. U pokušaju da reši problem koncentracije štetnih materija u mleku, Vlada Srbije je, tokom njegovog mandata ministra poljoprivrede, donela odluku da vrati stare propise prema kojima je dozvoljena količina aflatoskina u mleku mnogo viša u odnosu na nivoe standarda u EU.

Nela Kuburović naći će se u fotelji ministarke pravde. Bila je pomoćnica ministra Nikole Selakovića u prethodnom sazivu vlade, zadužena za sektor pravosuđa. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2005. sa izuzetnim uspehom. Bila je stipendista fonda za mlade talente Vlade Srbije. Od februara 2006. radila je u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, gde, nakon volonterskog staža i pripravničke prakse, postaje sudijska pomoćnica. Nakon obrazovanja Administrativne kancelarije Visokog saveta sudstva, u avgustu 2009. zasnovala je radni odnos u Sektoru za normativne poslove, a od maja 2013. bila je načelnica Odeljenja za statusna pitanja sudija u Visokom savetu sudstva.

Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS, predložena je za ministarku bez portfelja. Na pitanje Danasa šta će biti njena zaduženja na toj funkciji, odgovara da će „tek dobiti zaduženja“. Đukić Dejanović je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je 1983. i doktorirala 1986. Direktorka Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu bila je od 1995. do 2001, kada je razrešena rukovodeće funkcije, ali je ostala da radi u kragujevačkom KBC-u kao doktorka nauka na Psihijatrijskoj klinici. Bila je direktorka Klinike za psihijatriju u Kragujevcu i prodekanka Medicinskog fakulteta u tom gradu, potpredsednica Udruženja psihijatara Srbije, članica Predsedništva Udruženja za sudsku psihijatriju Srbije. Članica je SPS od 1990. i u nekoliko navrata bila je republička i savezna poslanica.

U prelaznoj vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. bila je ministarka za brigu o porodici. Od 2008. do 2012. bila je predsednica Narodne skupštine. Nakon što je jula 2012. formirana vlada Ivice Dačića imenovana je za ministarku zdravlja i na toj funkciji ostala je do aprila 2014. U aprilu 2014. ponovo je postala narodna poslanica. U avgustu 2014. imenovana je za direktorku klinike „Dr Laza Lazarević“.

Milan Krkobabić, predsednik PUPS-a, dobio je takođe ministarsku funkciju bez portfelja. Za očekivati je da se u budućoj vladi bavi problematikom za koju ga preporučuju dosadašnji rezultati, pre svega, poslovanje Pošte Srbije na čijem je čelu i gde je profit dve godine zaredom dostizao istorijski nivo. Gimnaziju i Ekonomski fakultet završio je u Beogradu. Ističe da je tridesetogodišnje stručno iskustvo stekao radeći na bankarskim i finansijskim poslovima – od bankarskog pripravnika do generalnog direktora finansijske organizacije. Posebna oblast njegovog interesovanja i rada je privredna oblast zanatstva, malih i srednjih preduzeća. Učestvovao je u osmišljavanju, izradi i realizaciji velikog broja projekata vezanih za ovaj privredni segment. Bio je zamenik gradonačelnika Beograda. Septembra 2012. imenovan je za generalnog direktora Javnog preduzeća „Pošte Srbije“.

Vladan Vukosavljević, dosadašnji gradski sekretar za kulturu Beograda, zameniće Ivana Tasovca na čelu Ministarstva kulture i informisanja. Diplomirani je pravnik, a radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću – kako piše u njegovoj biografiji, kao član Krunskog kabineta porodice Karađorđević. Tokom njegovog mandata Oktobarski salon, koji je održavan svake godine postao je bijenalan, a Mia David razrešena je čelne dužnosti u Kulturnom centru Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari