Mesić: Volim čokoladu bez obzira na proizvođača 1Foto: EPA/ STRINGER

Neki pokušavaju da izjednače ono što se izjednačiti ne može – fašizam i antifašizam. Nacifašizam je predstavljao najveće zlo 20. veka i smatram da u Hrvatskoj nije bilo dovoljno odgovora na nedavne “izlete” neofašizma.

U Nemačkoj je nezamislivo da neko uzvikuje nacističke pozdrave, jer je doživela katarzu, ocenio je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić na jučerašnjem javnom snimanju “Okruženja” u beogradskom Mikser hausu. Među gostima u toj regionalnoj emisiji bio je i donedavni premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Govoreći o hrvatskoj “rampi” za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima o članstvu Srbije u EU, Mesić je naveo da je nužno rešavati bilateralna pitanja, ističući da je Hrvatska imala problem sa Slovenijom koji je u hodu rešavala. “Hrvatska želi da sve države Jugostočne Evrope postanu članice EU, a problemi sa Srbijom se moraju rešiti”, kazao je on. Na novinarsko pitanje šta misli o „čokoladnoj aferi“, Mesić je odgovorio da voli čokoladu “bez obzira na proizvođača”.

Mesić je poručio da je optimista kada je reč o budućnosti EU, “koja je milenijumski projekat, garant mira”, ali da i Evropi svetu nedostaju lideri “sa vizijom”, poput De Gola i Šumana. U tom kontekstu, konstatovao je da je nemačka kancelarka Angela Merkel “otpravnik evropskih poslova”, ali da nema viziju.

– Evropa se još nije oslobodila šoka koji je doživela prijemom novih članica, a nove članice su mislile da će teći “med i mlijeko” kada budu u EU, tako da države koje budu sledeće primljene u Uniju treba da dođu potpuno pripremljene, kazao je on.

Bivši predsednik Hrvatske je komentarišući izbor Donalda Trampa za predsednika SAD rekao da je Tramp nepredvidiv, ali da mu je poslao čestitku kada je pobedio na izborima jer mu se svidelo što je novi američki predsednik rekao da se moramo dogovarati sa Rusijom, te da Amerika ne može rušiti režime u svetu koji joj nisu po volji.

Milo Đukanović je komentarišući nedavne izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je Crna Gora “prekršila obećanja” pridruživanjem NATO, ukazao da ne zna kakva su to obećanja prekršena, uz opasku da Rusija “pokušava da manipuliše delom građana Crne Gore”.

– Očekivao sam otpore zbog članstva u NATO, jer je Rusija uvijek imala prigovore na proširenje Alijanse. Ali, vitalni interes Crne Gore su evroatlatlanske integracije. Mi nismo postali pretnja Rusiji zbog članstva u NATO, već smo se našli na “liniji vatre” između Rusije i NATO, imajući u vidu zaoštravanje njihovih međusobnih odnosa. Sve to nas nije pokolebalo u odlučnosti da postanemo članica Alijanse, istakao je Đukanović.

Bivši crnogorski premijer je u više navrata poručio da EU mora da razume važnost daljeg proširenja, jer “samo će ujedinjena Evropa postati konkuretnija u globalnim okvirima”.

– Verujem da će se obnoviti snaga vizije evropskog ujedinjenja… Postoje “pukotine u evropskoj arhitekturi”, a za ojačavanje “temelja” potrebna je efikasnija zaštita spoljnih granica, veća bezbednost, aktivnija spoljna politika… Na Balkanu danas vlada manji entuzijazam za “evropski put” nego što je bio slučaj posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, što je rezultat i grešaka koje je činio region, ali i manjka podrške EU regionu… EU nema jasnu politiku prema regionu… Stoga, region treba da nastavi da se emancipuje, kako bi “animirao” EU, koja je lokomotiva sa odgovornošću za celu “kompoziciju”, rekao je Đukanović metofarično opisujući proces proširenja Unije.

Susret sa Vučićem

Uoči početka snimanja “Okruženja”, Đukanović je Mesiću u neformalnom razgovoru pomenuo da treba da se susretne sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. “Videću se posle sa premijerom”, kazao je.

Optimizam Ditmana

Ambasador Nemačke Aksel Ditman rekao je novinarima u Mikser hausu da je optimista da će uskoro biti otvoreno i  poglavlje 26. „Smatramo da postoje uslovi i za otvaranje tog poglavlja i diskutujemo o tome sa našim evropskim partnerima”, naveo je Ditman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari