Po nalogu kosovskih privremenih institucija prekjuče su u Srednjoj ekonomskoj školi u selu Mlike na Gori porušeni toalet i kabinet za informatiku, koji su građeni donacijom Vlade Srbije, javlja KiM radio iz Čaglavice. Prema rečima predsednika opštine Gora Alije Abdije, predstavnici lokalne samouprave u Dragašu poslali su inspekciju i naredili da se sruše objekti čija je izgradnja bila pri samom kraju.

– Inspekcija je tražila dokumentaciju koju nismo mogli da nabavimo, jer nam Opština nije dala dozvolu za rad. NVO, koja je sprovodila ovaj projekat, tražila je pre dva meseca dozvolu za izvođenje radova – izgradnju toaleta i kabinet za informatiku. Vlasti, naravno nisu dozvolile, iako je NVO ispunila sve postavljene zahteve. Mi smo ipak počeli da gradimo. Taj toalet je bio za učenike i to nikome nije štetilo, ni sredini, ni selu – izjavio je Abdija.

On je za agenciju Beta potvrdio da su građani pokušali da spreče rušenje novih toaleta i kabineta, ali da nisu uspeli da spreče buldožere u pratnju vojnika Kfora i kosovske inspekcije da poruše te objekte. Prema njegovim rečima „dvadesetak građana leglo je ispred buldožera koji su hteli da povade i ‘kocku’ kojom je dvorište popločano“. U sukobu nije bilo povređenih. Abdija je najnoviji potez kosovskih vlasti ocenio kao „još jedan u nizu pritisaka kosovskih vlasti na goransku zajednicu da se iseli iz Pokrajine“.

U školi u selu Mlike, nadomak Dragaša, nastavu pohađa 150 učenika srednjih škola po planu i programu Republike Srbije. U okviru predizborne kampanje maja ove godine školu je posetio tadašnji ministar zadužen za NIP Dragan Đilas koji je uručio sedam računara i novčanu pomoćod milion dinara za adaptaciju zgrade. Direktor škole Nedžmedin Destani obećao je da će novac iskoristiti za izgradnju sanitarnog čvora i uređenje dvorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari