Prva džamija izgrađena u Subotici, ali i u čitavoj Vojvodini svečano je otvorena juče, uz prisustvo velikog broja vernika i gostiju. Džamiju pod imenom Muhadžir otvorio je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, zajedno sa Mehmedom Jilmazom, glavnim donatorom iz Turske.

Prva džamija izgrađena u Subotici, ali i u čitavoj Vojvodini svečano je otvorena juče, uz prisustvo velikog broja vernika i gostiju. Džamiju pod imenom Muhadžir otvorio je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, zajedno sa Mehmedom Jilmazom, glavnim donatorom iz Turske. Otvaranju džamije prisustvovao je i muftija beogradski iz Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić, predastavnici više stranih ambasada u Beogradu, zvaničnici lokalne zajednice, kao i građani Sandžaka, islamski vernici, koji su u nekoliko autobusa pristigli u Suboticu na ovaj za njih izuzetno važan događaj. Otvarajući ovaj islamski hram, Zukorlić je izrazio nadu da će ga „Svevišnji učiniti mestom milosrđa, rahmeta, tolerancije, jedinstva, adeta, pokornosti i svjetla za sve ljude“. Nakon ceremonije otvaranja održana je i prva javna molitva.
Džamiju je izgradila Islamska zajednica Subotice, uz veliku podršku donatora, a rezultat je višegodišnjih nastojanja islamskih vernika u ovom gradu da dobiju adekvatno mesto za molitvu i versko učenje. U tome im je, kako kaže Fetiš Kurdali, predsednik ovdašnje islamske zajednice, izuzetno pomoglo iskreno razumevanja gradskih čelnika za njihove potrebe. Otvaranje džamije pratilo je jako obezbeđenje i brojne policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari