Mićunović: Parlament je protočni bojler 1Foto: Medija centar

Poslanik Demokratske stranke (DS) i jedan od najiskusnijih parlamentaraca u Srbiji Dragoljub Mićunović ocenio je da je na delu suspenzija rada parlamenta u kojem nema rasprave, a da se zakoni menjaju i donose po hitnom postupku, iako će na snagu stupiti tek kroz pola godine.

Skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o sudijama uprkos apelima i protivljenju samih sudija i članova pravosudnog sistema, a Mićunović ističe da izmene tog zakona predstavljaju nedemokratski pokušaj izvršne vlasti da preko predsednika sudova izvrše pritisak na sudije.

Parlament bez opozicije je besmislen, jer većina može da donosi zakone kako hoće. Opozicija je institucija kako bi se ispravljale greške vladajućih i kroz debatu pronalazili kompromisi. Tiranija većine je odavno poznata u demokratiji, istakao je Mićunović, gostujući na televiziji N1.

Vadajuća partija ima 50 odsto, ali to je 50 odsto od 50 odsto izašlih, odnosno četvrtina građana. To im ne daje pravo na apsolutnu vlast, ukazao je on. Mićunović podseća da je kao predsednik parlamenta nastojao da opoziciji da i više vremena nego što je propisano da se ne bi osećali uskraćeno.

Za sadašnju predsednicu Skupštine Maju Gojković Mićunović objašnjava da demonstrira samo negativne primere, demonstrira nadmoćnost, a sve to stvara pretpostavku za lošu atmosferu u parlamentu.

Ono što je najgore, Vlada diktira Skupštini radite noću do zore, nema sednice, na razne načine izvršna vlast ponižava parlament, pokazuje da nije značajan, da je protočni bojler, da predstavlja samo formu, rekao je Mićunović.

Za vreme vlasti DS situacija u parlamentu je bila bolja i otpor zakonodavne vlasti izvršnoj je bio veći, rekao je Mićunović i kao primer naveo zakone koje je predlagao Mlađan Dinkić koji nisu prihvatani u skupštinsku proceduru dok se ne urade kako treba.

Ministar bi trebalo da se preznojava kada doрe u parlament, a u parlamentu je drhtanje pred ministrom, pa se neki izbezobraze i počnu da viиu na poslanike, predočio je Mićunović trenutnu situaciju.

Ja sam Miloševiću pristojnim rečima govorio: „Gospodine predsedniče, vi ste igrali utakmicu i izgubili…“, a on nije ni trepnuo. A kada bi to sada rekao Aleksandru Vučiću, ne bih mogao da izađem iz parlamenta od buke poslanika većina, napomenuo je Mićunović.

Bilo je debata u parlamentu tih prvih godina. To je sada palo dosta nisko jer se smatra da parlament više nije važan i kada se prave kadrovske liste to se popunjava bilo čim. Oni koji su važni ići će na neka lukrativnija mesta, rekao je Mićunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari