Mićunović: Vučić spreman za brisanje preambule 1Foto: Medija centar

Priča o Kosovu kao našoj teritoriji, našoj južnoj pokrajini u sastavu Srbije danas je završena, nijedna preambula je ne može vratiti, ocenio je u intervju za Vreme poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović koji ukazuje da je i ranije bilo razgovora o temi Kosova, ali su ignorisani, čak optuživani „kao izdajnički“.

Po mom mišljenju, Vučić je spreman da ide na promenu ustava, da se ukloni preambula, rekao je Mićunović koji navodi da je preambula zanimljiva kao simbol, kao kletva – kao da kaže „onaj ko me obriše proklet bio“.

Prvo treba da se reši čije je Kosovo kao teritorija i, drugo, moraju da se normalizuju odnosi Srbije sa Kosovom. Vučić je navodno spreman da to uradi, da normalizuje odnose, da Srbi uđu u kosovsku vladu, rekao je on.

Dok nas predsednik Srpske napredne stranke (SNS) poziva na dijalog, dotle informativna služba te stranke nakon minuta izrečenog opozicionog mišljenja na televiziji šalje saopštenje pogromaškog sadržaja koji autora obasipa uvredama, ocenio je Mićunović.

U tome je možda najdalje otišao potpredsednik SNS sa neprimerenim napadom na bivšeg predsednika države i sada predsednika jedne opozicione stranke, dodao je on.

Mićunović ukazuje da Srbija nema demokratske pretpostavke za dijalog, a reč je o ozbiljnim stvarima koje su u nadležnosti parlamenta, koji ne zna detalje jer ne zna šta se dešava u spoljnoj politici.

Ne znamo ni šta je de facto Briselski sporazum, jer on nije došao u parlament. U parlament dođe, recimo, sporazum sa Maltom, ali pitanje Kosova nije došlo, naglasio je Mićunović.

Mićunović smatra da ne treba zvanično odbijati dijalog, jer bi to odmah bilo zloupotrebljeno.

Samo u jednom smislu podržavam dijalog uslovljeno: da opozicija zatraže da se otvore mediji. Pustite da se taj dijalog negde čuje i dozvolite debatu u parlamentu. Nemojte da čim čovek iz opozicije zine, da ga odmah i grubo zasipate pretnjama, rekao je Mićunović.

Da bi debata bila demokratska i društveno i nacionalno korisna, a ne samo marketinški iskorišćena, ukazuje Mićunović, mora se osloboditi parlament od „terora većine“, moraju se osloboditi mediji i nevladine organizacije.

U suprotnom, predsednik neka i dalje vodi svoj monolog, a mi ćemo voditi dijalog i obraćati se javnosti o svim problemima koji su se nagomilali. Ako to nije u stanju, znači da državu vodi ka jednoj autoritarnoj vladavini, diktaturi koja ne trpi dijalog, rekao je Mićunović.

Na kraju, rekao je Mićunović, da ipak kažem da onaj ko bude pregovarao u jako ograničenom prostoru može pokušati da se izbori autonomija za sever Kosova, autonomija za crkvena i kulturna dobra, međunarodni zaštitu ljudskih i manjinskih prava, kao i zaštitu imovine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari