Mihajlović: EU nema mnogo argumenata ni sredstava za pritisak na Beograd i Prištinu 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predstojeći izveštaj Evropske komisije neće biti ulepšan, jer EU ima mnogo informacija da stanje u Srbiji nije dobro, smatra novinar Milivoje Mihajlović, iako njegov kolega Andrej Ivanji misli da su nedavni razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu otupeli oštricu po vlast neprijatne deklaracije Evropskog parlamenta.

Mihajlović je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet protumačio da EU nema mnogo argumenata, ni sredstava za pritisak na Beograd i Prištinu kako bi se nastavio dijalog, dok je za pomoć Srbiji od 700 miliona evra za izgradnju pruge ka Severnoj Makedoniji rekao da je samo „šargarepa“.

Kada je u pitanju kosovska strana, on je u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza kao jedino sredstvo za pritisak označio viznu liberalizaciju i posetio da se upravo to pominjalo i pred ranije runde pregovora.

Mihajlović, ipak, ne vidi nameru Pariza i Berlina da liberalizuju vize, dok se stanje na Kosovu ne popravi.

Po njemu, „realna trgovina“ bi ovog puta mogla da bude vizna liberalizacija za građane Kosova, a Zajednica srpskih opština (ZSO) za Srbe, mada ukazuje da ni to nije pošteno.

„Mi smo pre osam godina imali dogovor o ZSO, a Albanci sada ponovo počinju da trguju nečim što je imaginarno. To što je potpisano treba da se sprovede i videćemo kako će da radi“, ističe Mihajlović.

Non-pejper koji je objavila prištinska Koha, on vidi kao način medijskog pritiska na obe strane i objašnjava da nije slučajno što je taj papir izašao baš u listu čiji je vlasnik Veton Suroi.

Samo dva dana ranije kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao ga je da bude deo pregovaračkog tima, podseća Mihajlović, ali konstatuje da je non-pejper „probni balon“ koji neće uticati ni na Beograd, ni na Prištinu.

Iako napominje da odlazeća nemačka administracija nema ambicije da pred kraj mandata radi velike projekte između Beograda i Prištine, on procenjuje da Berlin ipak želi da kontroliše Briselski dijalog i da iz tog procesa polako istiskuje Vašington.

S druge strane, Ivanji misli da, uoči predstojećih izbora, neće biti nikakve dalje inicijative iz Berlina i da je odlazeća vlada mnogo učinila za promociju Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića.

Kako je ilustrovao, „u nemačkom postoji izraz koji znači da si nekoga pripemio da se fino ponaša i da se ne bruka u salonima“.

„Demohrišćanska partija i fondacija Konrad Adenauer pomogli su SNS da može mirne duše da se pojavljuje u evropskim i svetskim salonima, tako da se tu neće ništa menjati“, rekao je Ivanji.

On je FoNetu izjavio da su pregovori o statusu Kosova važniji Beogradu nego Prištini, ako Srbija uopšte želi da se makar formalno približi EU i da ne izgubi njenu podršku.

Ivanji, međutim, napominje da EU nije prioritet Srbije, ukazuje da se ona de fakto udaljava s evropskog puta i da je, ako se ne radi o novcu, sve što se tiče eventualnog pridruživanja Uniji „samo forma“.

Po njemu, kosovski premijer Kurti pokazao se kao vešt političar, koji je već jednom napravio grešku u koracima, što je platio padom svoje vlade i tako naučio lekciju.

Kurti će, zbog toga, prilogođavati svoju retoriku i svoje postupke, o čemu bi „mnogo mogao da nauči“ od Vučića, naglasio je Ivanji.

On očekuje da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali je uveren da smo daleko od rešenja.

„S druge strane, niko tu neće preterano da pritiska kako bi se do rešenja došlo. Jer, suštinski gledano, koga to boli izvan ove regije? Zaista nikoga“, zaključio je Ivanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari