Mihajlović: Jednaka prava za sve građanke i građane nisu pretnja nikome 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Srbiji Zorana Mihajlović rekla je danas da, kada se neko poziva na patrijarhalne obrasce kao argument protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama, ne zalaže se za društvo u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove za život, saopštio je njen kabinet.

Mihajlović je, reagujući na kritike dela javnosti u vezi sa izradom nacrta tri zakona, rekla da kada neko aktivnosti iz nadležnosti jednog ministarstva naziva „blickrigom“ šalje poruku da nema nameru da učestvuje u dijalogu, jer drugu stranu odmah smatra neprijateljem.

„Duboko ukorenjeni patrijarhat znači više od 300 ubijenih žena u porodičnom i partnerskom nasilju u poslednjih deset godina, više od 450 dece koje je ostalo bez majki, manje zaposlenih žena koje su i manje plaćene za svoj rad, a većinski završavaju fakultete, otkaz s posla jer je trudna, nemogućnost zajedničkog života istopolnih partnera sa pravom na imovinu ili zaštitu“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se Srbija menja i da se gradi društvo u kojem se neguje kultura nenasilja, u kojem se deca uče da poštuju jedni druge, da empatija, solidarnost i prihvatanje različitosti nisu pretnja, nego vrednosti koje donose bolju budućnost za generacije koje dolaze.

„Ne razumem kako bilo kome može da smeta društvo u kojem i žene, kao i muškarci, imaju jednaka prava, u kojem istopolni partneri imaju pravo da nasleđuju imovinu ili budu priznati kao partneri“, rekla je Mihajlović.

Upitala je „zašto nekoga ugrožava apotekarka, profesorka, lekarka, a ne ugoržava ih čistačica ili domaćica“.

„Kada shvatimo da svi pod ovim nebeskim svodom imamo prava na jednake mogućnosti da živimo, radimo i razvijamo se, svima će nam biti bolje“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari