Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti donosi dobrobit celom društvu 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ne mogu da se ne zapitam za šta se protivnici zapravo zalažu – za nasilje nad ženama, maltretiranje i mobing žena, za društvo u kojem su žene diskriminisane i nemaju ista prava kao muškarci, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Neretko promene u društvu izazivaju otpore i protivljenja, pa me ne čudi da je tako i sada kada treba da donesemo dugoočekivani Zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni za stvaranje društva u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove da žive, rade i napreduju. Ne mogu da se ne zapitam za šta se protivnici zapravo zalažu – za nasilje nad ženama, maltretiranje i mobing žena, za društvo u kojem su žene diskriminisane i nemaju ista prava kao muškarci“, izjavila je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Ona je reagujući na peticiju „Koalicije za prirodnu porodicu“ da se zabrani usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama istakla da je Srbija država koja se razvija, u korak sa svetom i da je Srednji vek daleko iza nas.

„Kada hoćete da promenite nešto na bolje često čujete: to ne može. A kada pitate zašto ne može, dobijete opravdanja koja ne stoje i to sve pod velom zastrašivanja javnosti da će neko nekoga ugroziti. Ako je neko ugrožen to su žene – manje zaposlene, manje plaćene, izložene seksualnom uznemiravanju, žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, diskriminisane samo zato što su žene. Mi se zalažemo za politiku jednakih mogućnosti. I kada shvatimo da samo društvo u kojem svi imaju jednaka prava, može da se razvija i ide napred, tada će nam svima biti bolje. Rodna ravnopravnost nije pitanje žena, već univerzalna vrednost koja nam svima, i muškarcima i ženama, donosi dobrobit“, rekla je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari