Milan Nikolić: Bez Vučića ubedljivo prvi Šešelj 1

Vojislav Šešelj je, prema svim našim istraživanjima, na prvom mestu kada je reč o predstojećim predsedničkim izborima.

Ne samo da je Šešelj bolji od aktuelnog predsednika, već Tomislav Nikolić zauzima treće ili četvrto mesto, u zavisnosti od prilika i vremena kada se istraživanja rade. Na drugom i trećem mestu se smenjuju kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić, u zavisnosti od toga na koga je u trenutku istraživanja usmerena negativna kampanja – ocenjuje za Danas Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa.

On napominje i da mu je čudno jer druga istraživanja ne pokazuju da je Vojislav Šešelj na prvom mestu, čime se, kako tvrdi, praktično skriva „opasnost od toga da lider Srpske radikalne stranke gotovo izvesno pobeđuje u drugom krugu predsedničkih izbora“.

– Šešelj je, naravno, na prvom mestu u slučaju da se premijer Srbije Aleksandar Vučić ne kandiduje. Ukoliko bi se Vučić kandidovao, najverovatnije bi pobedio u prvom krugu. U slučaju da premijer odluči da se ne kandiduje, Šešelj ide u drugi krug i odnosi pobedu. To znači da postoji realna opasnost da Šešelj bude novi predsednik Srbije. Čovek destrukcije i apsolutni negativac na takvom mestu bio bi, za javni interes, poguban ishod – smatra Milan Nikolić.

Direktor Centra za alternative ističe za naš list da lider radikala trenutno ima oko 15 odsto podrške, iza njega par procenata manje dele Janković i Jeremić, dok je, kako kaže, Nikolić uglavnom posle njih.

– On generiše patriotska i socijalna nezadovoljstva. Ukoliko bi Vučić morao da kohabitira sa njim, to bi bilo jako loše. S druge strane, vidimo da predsednik Socijalističke partije Srbije gura Vučića da se kandiduje, jer je za sebe, verovatno, u tom slučaju rezervisao premijersko mesto, kao što je bio slučaj 2012. godine – mišljenja je Milan Nikolić.

Odgovarajući na izjave Ivice Dačića da bi Vučić bio najbolji kandidat za predsednika, i da, u slučaju da ne želi da se kandiduje, može se očekivati da SPS ima svog kandidata, Stanislava Pak, savetnica predsednika Srbije, rekla je da aktuelni predsednik ima 82 odsto u SNS da se kandiduje za trku za budućeg šefa države.

Na pitanje Danasa odakle su ti podaci i da li je rađeno istraživanje, Pak kaže da je imala uvid u istraživanje agencije Galup. Juče nismo, međutim, uspeli da u toj agenciji dobijemo odgovore na pitanje i proverimo ove tvrdnje savetnice predsednika Nikolića.

Upitana da li je bilo razgovora o predsedničkim izborima između Vučića i Nikolića, Pak je odgovorila da ta tema trenutno nije prioritet već predstojeći dijalog u Briselu o Kosovu.

– Kada Predsedništvo SNS bude donosilo odluku ko će biti naš predsednički kandidat, verujem da će se svi članovi rukovoditi činjenicom da je Aleksandar Vučić najbolji kandidat naše stranke i da samo Vučić može da bude zajednički kandidat vladajuće koalicije – kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, u odgovoru na pitanje kako komentariše tvrdnje Stanislave Pak da Nikolić uživa podršku od 82 odsto u SNS za kandidaturu.

Mihajlović za naš list kaže da „sa takvom političkom podrškom i podrškom ogromnog broja građana Srbije koju već uživa Aleksandar Vučić može da ostvari ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima, čak u prvom krugu“.

– Što se mene tiče, nemam dilemu ko treba da bude kandidat SNS na predsedničkim izborima. Ali nadam se da će i svi članovi Predsedništva SNS imati uvid i u sve druge relevantne podatke kako bi doneli najispravniju odluku – zaključuje Zorana Mihajlović za Danas.

Nikolić očekuje podršku: Osnovao i nikad se zamerio SNS-u

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nema razloga da ga Srpska napredna stranka (SNS) ne podrži kao kandidata na predstojećim predsedničkim izborima i da očekuje stopostotnu podršku SNS. „Nema razloga da me ne podržavaju, nisam se nikad zamerao politici stranke, ja sam je osnovao, ja i sada smatram da je to najjača stranka“, rekao je Nikolić za Kurir, prenosi N1. S druge strane, takođe u izjavi za Kurir, članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović poručila je da ona neće podržati Nikolića i da je aktuelni premijer Aleksandar Vučić jedini koji može da pobedi u predsedničkoj trci. „Pa, ja ga (Nikolića) neću podržati, a još sam član SNS-a. Ne zato što sam protiv njega, već zato što se ovde radi o Srbiji“, kazala je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarsva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari