Milan Nikolić: DS je još lider, drugi su u još gorem stanju 1Foto: Medija centar

Demokratska stranka teško da će bez nove politike i programa koji je sada, čak i ako postoji, nevidljiv očuvati poziciju stožerne stranke proevropske opozicije pred predstojeće izbore.

NJena sreća je što situacija i u drugim strankama tog dela političkog spektra nije najsvetlija, kažu sagovornici Danasa.

Iako su iz DS uporno ponavljali da će oko sebe okupiti ostale stranke liberalne opozicije, pregovori o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore pokazuju da će do okupljanja teško doći, a DS će čak moguće i samostalno izaći na te izbore. Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića u poslednje vreme sve je vidljiviji u javnosti i medijima što zbog svojih nastupa u parlamentu, što zbog stalnih napada premijera i članova SNS. Nezvanično se u opozicionim krugovima čuje da DJB ima nameru da od DS preuzme vođstvo u opoziciji, a samim tim i znatan deo birača.

Politički analitičar Milan Nikolić za naš list navodi da su sve opozicione stranke, bilo proevropske ili patriotske bez ideje i snažnih lidera. On ne veruje da će se proevropska opozicija dogovoriti oko zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima, odnosno da će neka stranka moći da bude stožer opozicije.

– Možda bi mogao da ih okupi Vuk Jeremić, koji može da privuče i deo patriotskih stranaka, jer je igrao na sve karte, od evropsko-liberalnih do patriotskih. Ali ne verujem da će se to dogoditi – navodi on.

Kako kaže, DS je trenutno na dva-tri procenta podrške i od svog osnivanja, kada je bila najjača, u stalnom je opadanju i u smislu kvaliteta lidera, podršci građana i onoga za šta se zalaže.

– Ali, i kao takva je u ulozi lidera jer su ove druge stranke proevropske opozicije u još gorem stanju. Ako se pogleda kakvu je snagu, lidere i podršku imala, neverovatno je do čega je ta stranka sebe dovela, deljenjem, svađama, izlascima. Izgubila je i svoj profil evropsko-liberalnog modela koji joj je SNS preuzela. DS još nije našla svoj profil i ono na čemu će graditi svoju vidljivost. Mnogi kažu, zašto bih glasao za DS kada imam već SNS na vlasti koja je ista i još ponešto i kako-tako radi na putu ka EU – objašnjava Nikolić.

Na pitanje, da li bi ulogu stožerne stranke opozicije mogao da preuzme DJB, on odgovara da mu se DJB čini praznim.

– Šta su oni programski, ne znam da kažem. Jesu liberalni, čak prilično neoliberalni, ali osim toga ne zna se za šta se oni tačno zalažu osim da su protiv SNS i osim toga što u parlamentu imaju nekada duhovite, ili poluduhovite političke postupke ili predstave. Ni oni nemaju ono nešto različito od drugih, navodi Nikolić.

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže da je DS mrtav, ali da stranačke borce o tome još nisu obavestili.

– Dosta je bilo u ovom trenutku jeste najjači među liberalnom opozicijom, ali je pitanje odnosa snaga sa konzervativnom i radikalno desnom opozicijom. Odnos snaga među njima videćemo na narednim izborima. SRS, koja uživa prikrivenu podršku Vučićevog režima, trenutno je najjača formalno opoziciona stranka. DSS, koji je postao režimski satelit poput LDP-a, u stanju je rasula. Dveri će se sa SRS-om boriti za biračko telo, navodi Bakić.

On dodaje da je DJB privukao neke ugledne ličnosti, na prvom mestu akademika Teodorovića, te je prema Bakićevom sudu, jedina verodostojna snaga u liberalno-proevropskoj opoziciji.

– Dveri su potencijalno ozbiljan igrač, ali vrlo konzervativno, ako ne i radikalno desničarski usmeren. Poseban problem su lažni opozicionari, SRS, koji je ekstremno desničarski usmeren, LDP, DSS… To je rezerva režima, ako lošije prođe na izborima, zaključuje Bakić.

Šešelj pobednik – ako se Vučić ne kandiduje

Milan Nikolić navodi da kada bi se sada održali izbori da bi Vojislav Šešelj, lider SRS, pobedio u slučaju da se premijer ne kandiduje. „Ako Vučić ne izađe na izbore, onda bi morao da zaboravi na sebe i sve svoje planove i snažno da podrži Tomislava Nikolića da bi pobedio“, rekao je Nikolić.

Mićunović više nije na čelu Političkog saveta

Kao što je Danas već ranije najavljivao, došlo je do promene u Političkom savetu DS. Na čelu ovog tela više nije Dragoljub Mićunović već Zoran Lutovac, koji je bio drugoplasirani kandidat na izborima za lidera unutar DS. U Savetu su još Ivan Vujačić, Mirjana Rašević, LJiljana Lučić, Saša Paunović, Ilija Ćosić, Dragoljub Popović, Tanasije Marković, Zoran Ivošević, Miroslav Ružica, Srećko Mihailović i Mihajlo Pantić.

P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari