Milan Stamatović izabran za predsednika Zdrave Srbije 1Fotografije sa izborne skupštine/ Foto: Zdrava Srbija

Milan Stamatović, dugogodišnji predsednik opštine Čajetina, izabran je za predsednika Zdrave Srbije na izbornoj skupštini te stranke koja je održana danas na Zlatiboru.

Na skupu u Grand hotelu Tornik, u prisustvu oko hiljadu delegata iz pedesetak opština Srbije, za potpredsednike su izabrani Veroljub Stevanović, Mlan Paroški i Bojana Božanić, a izabrani su i članovi Glavnog odbora.

„Hoćemo da uspeh Zlatibora i Čajetine preslikamo na svaki grad, svaku opštinu i svako najmanje mesto i selo u Srbiji“, poručio je Stamatović koji je, pre dve i po godine, pokreniuo osnivanje te stranke.

Navodeći da će Zdrava Srbija izaći na lokalane izbore, on je rekao da aktuelna vlast treba da organizuje održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora u različitio vreme, a ukoliko se to ne desi, dodao je, stranka će odlučiti da li će učestvovati na parlamentarnim izborima.

„Naša želja je uspravna i zdrava Srbija zadovoljnih građana, koja će biti svesna toga šta je i dokle je, u kojoj će Kosovo ostati srce, a zapadna i istočna Srbija sa Vojvodinom, Pomoravljem, Šumadijom i južnom Srbijom mozak te Srbije“, poručio je Stamatović.

On je naveo da se ta stranka zalaže za „ozbiljnu državotvornu i nacionalnu politiku, jačanje nacionalnog identiteta, pristojan život građana, decentralizaciju zemlje, ali i da naši građani u dijaspori ostvare biračko pravo u Srbiji“.

Dodao je da će ta stranka „pospešiti proizvodnju, poljoprivredu, turizam, oživeti selo, podsticati povećanje nataliteta, zaposliti mlade, čuvati prirodne resurse i oslanjati se na tradicionlane vrednosti isrpsku kulturu“.

„Srbija pripada samo nama, građanima Srbije i srpskom narodu, koji svojom voljom odlučuju na izborima. Srbija će sa svima da sarađuje, isključivo u skladu sa svojim interesima i sama će da odlučuje, bez ikakvih pritisaka i ucena. Narod je, a ne vladajuća struktura, taj koji mora da se pita o važnim pitanjima države i naroda– o članstvu u EU, stepenu saradnje sa vojnim savezima i velesilama, statusu Kosova i Metohoje i svim drugim važnim problemima“, kazao je, između ostalog, Stamatović.

Književnik Ljubivoje Ršumović, takođe jedan od osnivača te stranke, pročitao je SMS koju mu je uputio akademik Matija Bečković u kojoj je naveo: „U imenu Zdrava Srbija i dalje je program i cilj koji ste sebi postavili. Nema prečeg zadatka, ni Srbina koji ne želi da Srbija što pre ozdravi, a među njima je i vaš Matija Bećković“. Ršumović je ukazao na problem  „bele kuge“, nazivajući je „crnom pretnjom koja već jednom mora da ode sa ovih prostora“.

„I to je zadatak Zdrave Srbije, jer bez potomstva, bez dece, tog ukrasa sveta, nema naroda, a kada nema naroda onda nema ni zdrave Srbije“, poručio je Ršumović i recitovao stihove iz svoje„Zdravice narodu srpskom“.

Nekadašni gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da se Zajedno za Šumadiju učlanila u Zdravu Srbiju i naveo da tu stranku „čine ljudi koji su uspešni“ i da „glas sa Zlatibora, na Bogojavljenje, treba da čuje cela Srbija“.

Saša Pešić, predsednik Saveza raseljenih lica sa Kosova i Metihije, kazao je da je taj Savez takođe pristupio Zdravoj Srbiji i da je postao „deo sverspkog korpusa u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, bez ikakvih podela i razgraničenja“.

Osim njih, među gostima su bili Aleksandar Šapić, predsednik SPAS-a, sa kojim je nedavno Zdrava Srbija uspostavila političku saradnju, Dragan Jovanović, predsednik Bolje Srbije, univerzitetski priofesori Miladin Ševarlić i Ljubodrag Savić, predstavnici Udruženja Srba „Rozafa“ iz Skadra u Albaniji, predstavnici Srba iz Herceg Novog, kao i veliki broj simpatizera Zdrave Srbije sa Kosova i Metohije.

Blagoslov sa Hilandara

Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar, uputio je podršku i blagoslov tom skupu. „Budite skromni prem sebi, a izdašni prema Srbiji“, navedeno je u poruci, koju je pročitao Miloš Stojković, poverenik manastiraHilandar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari