Milan Stamatović: Zlatibor je "mustra" za časnu i zdravu Srbiju 1Foto: Fonet

“Sve što sam radio u poslednjih 20 godina nije bilo da bih se ulagivao nekome ili nekoj grupaciji.

U fokusu sam uvek imao jaku, bogatu i stabilnu porodicu, ekonomski osnaženog poljoprivrednika, zadovoljnog učitelja, sudiju ili zdravstvenog radnika, ponosnog radnika, spokojnog penzionera i marljivog studenta. Mislim da je narod Zlatibora to prepoznao i zato me prošle godine izabrao po četvrti put za predsednika opštine Čajetina. Želim samo da ovo dobro zlatiborsko „seme“ posejem po čitavoj Srbiji”, kaže u razgovoru za Danas Milan Stamatović, dugogodišnji predsednik opštine Čajetina i predsednički kandidat, odgovarajući na pitanje koja je njegova ciljna grupa na ovim izborima.

* Poručili ste da ćete od „Srbije napraviti Zlatibor“. Kako mislite da to ostvarite?

– Zlatibor je naše ogledalo u Srbiji, ali i najlepši izlog Srbije u svetu. Što bi rekao naš zemljak Ršum: „I Srbija (u smislu ekonomskog razvoja) ima svoj Zapad!“ U celoj Evropi prisutan je trend regionalizacije i često se dešava da na privrednom, društvenom, kulturnom, kao i na planu zaštite životne sredine više sarađuju regioni nego države. Opštine Zlatiborskog okruga, ali cele Zapadne Srbije, jesu primer domaćinskog upravljanja resursima koji im stoje na raspolaganju i osmišljenog razvoja koji će, u veoma skoroj budućnosti, biti prilično samoodrživ, što praktično znači da će jedan projekat vući za sobom drugi. Taj princip rada nudim i svim ostalim regionima naše lepe Srbije.

* Kako ocenjujete kampanju ostalih kandidata za predsednika Srbije?

– Kampanje svih predsedničkih kandidata su, u stvari, sve one aktivnosti koje su preduzimali svih ovih prethodnih godina. Naš narod je mudar i zna da raspozna „ko kosi, a ko vodu nosi“. Postignuti rezultati su jedino ono što se računa, a mislim da moji rezultati više govore od reči. Ja sam se, kao čovek koji je s obe noge „u narodu“ i sa svojim narodom, oduvek borio da skućimo, a ne da raskućimo, da ne krčmimo i rasprodajemo ono što su nam naši preci ostavili kao stečevinu, očevinu, dedovinu. Samo sam nastavio da to isto činim i sada, ali, ispostavilo se da najveći broj uzurpatora i državnih raspikuća – sedi u institucijama bliskim režimu. Tako sam, hteo – ne hteo, ispao taj neki borac – Zlatiborac.

* Poznati ste po oštrim kritikama na račun Aleksandra Vučića i vlasti, a Srpska narodna partija, čiji ste jedan od osnivača, deo je vladajuće koalicije. Kakav je trenutno Vaš status u SNP-u, na čijem sajtu se i dalje stoji da ste član Predsedništva stranke?

– Ne zaboravite da smo mi, Zlatiborci, u aprilu prošle godine, protivno odluci moje tadašnje stranke, na izbore izašli protiv Vučićevih naprednjaka i – razbili ih u paramparčad! Otada i nastaju naše velike muke kao što je stopiranje izgradnje najvećeg razvojnog projekta u srpskom turizmu, „Zlatiborske gondole“, čiju je kompletnu cenu od 13 miliona evra platila naša lokalna samouprava. Nisam više član Srpske narodne partija, ali sam ponosan ne sve što sam radio dok sam bio u toj stranci i u DSS-u pre toga. Programski ciljevi koje smo zajednički formulisali pri osnivanju SNP su i dalje ono iza čega stojim i čega se pridržavam, ali je deo mojih bivših političkih saboraca izgleda odustao od njih.

* Pored kritika na račun predsedničkog kandidata SNS, neretko „prozivate“ i EU i Brisel. Na čemu najviše zamerate Evropskoj uniji?

– Administraciji EU zameram ponajviše što nije iskrena prema nama. Sa jedne strane, deklarativno nas poziva da postanemo njihov punopravni član, a sa druge strane, neprimerenim pritiscima ruši identitet i integritet naše države i, licemerno, to postavlja kao uslov za ulazak Srbije u EU. To se najbolje može videti na primeru Kosova i Metohije. No, to ne znači da ne možemo uspostaviti partnerske i korektne odnose i sa takvom EU. Evo, na primer, mi sada na Zlatiboru gradimo najdužu gondolu na svetu a dobavljač opreme nam je ugledna francuska kompanija. Istovremeno, na Zlatiboru je otvorena prva i, za sada, jedina u Srbiji, Kancelarija za srpsko-ruske ekonomske odnose.

* Da li biste, u slučaju da ne uđete u drugi krug izbora, podržali nekog od kandidata opozicije ko bi se našao naspram Vučića u drugom krugu?

– Očekujem da, u drugom krugu, svi kandidati opozicije, pa čak i Vučić, ako ne uđe u drugi krug – podrže mene. Jer, kod mene nema nepoznanica: znaju me, znaju šta sam radio i uradio, znaju da je Zlatibor ta mustra za časnu, zdravu i uspravnu Srbiju. Naravno, i ja ću podržati svakoga ko se bori za jaku i ponosnu Srbiju, onoga kome su zajednički interesi ispred ličnih, onoga ko se domaćinski odnosi prema svemu što su stvorili naši očevi i dedovi. Svaki građanin Srbije, bio on predsednički kandidat ili ne, uvek će moći da računa na moju podršku, ako svojim delima (a ne samo rečima) pokazuje da je spreman da se kompletno da za dobrobit naše Srbije.

Podrška Ljubivoja Ršumovića

* Koliko Vam znači što je Vašu kandidaturu podržao i čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović?

– Nije bez razloga rečeno da jedan narod postoji dok postoji i njegov jezik. Naš dragi Ršum, naš komšija iz Ljubiša, svojim pesmama ne da održava i odražava, već i obogaćuje naše književno biće, ali i naš nacionalni identitet, i mislim da ne postoji građanin Srbije koji nije pročitao barem jedan njegov stih ili pesmu. Stoga sam se baš obradovao kada sam čuo za njegovu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari