Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Čubrilo je na isti način i smenjena sa ambasadorskog mesta pre pet godina, a nezvanično saznajemo da je posredi politička nepodobnost, jer je ona članica Demokratske stranke.

Uprkos diplomatskim uspesima na razvoju odnosa dve zemlje i ordenu Republike prvog reda kojim je odlikovana u Tunisu, Milica Čubrilo je 2012. smenjena bez obrazloženja, a na pitanje da li su njene usluge potrebne MSP-u izričito joj je rečeno „gospođo, od sada ste na crnom hlebu“.

– Prošle jeseni ambasador Tunisa u Beogradu me je pitao da li bih prihvatila da budem tuniski počasni konzul u Srbiji. Bila sam počastvovana i prihvatila sam. U Tunisu sam rođena, kao i moje dvoje dece, bila ambasadorka u kritičnom periodu arapskog proleća četiri godine i za tu zemlju me vežu najlepše uspomene – kaže Milica Čubrilo za Danas. Nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Tunisa potvrdilo ponudu sa obrazloženjem da je dala veliki doprinos bilateralnim odnosima i pokazala poznavanje zemlje i građana, naše odeljenje za bilateralne odnose MSP je prvobitno prihvatilo predlog tuniskih kolega, ali se kasnije „predomislilo“ na zaprepašćenje Tunišana.

– Ministarstvo spoljnih poslova u Tunisu nije dobilo nikakvo obrazloženje od našeg ministarstva zbog čega je njihov predlog odbijen. Kako sam nezvanično saznala, moje imenovanje za počasnog konzula je stopirano zbog političke nepodobnosti. Na isti način sam i smenjena sa mesta ambasadora – ističe Čubrilo. Ona je bila ambasadorka Srbije u Tunisu od 2008. do 2012, kada je tadašnji predsednik doneo odluku da je smeni, bez obrazloženja.

– Pitala sam da li su im i dalje potrebne moje usluge, a oni su mi rekli – gospođo, od sada ste na crnom hlebu. Ostala sam u Tunisu još dve godine iz privatnih razloga i za to vreme su me ovdašnji zvaničnici potpuno izbrisali iz spiska Srba u Tunisu. Od nas 100, koliko nas je bilo u toj zemlji, mene nije bilo ni na jednom spisku. Nisu me zvali na prijeme niti ponudili bilo kakav diplomatski status. Tamo sam rođena i stekla izuzetne kontakte, ali to sadašnjim vlastima nije bilo potrebno. Politički sam nepodobna, ostalo je nebitno – ukazuje Čubrilo.

Pred njen povratak u Srbiju pre tri godine, tadašnji predsednik Tunisa Monsef Marzuki odlikovao je Milicu Čubrilo Ordenom Republike prvog reda. Orden Republike je jedno od najviših odlikovanja Tunisa, koje je ustanovio prvi predsednik Tunisa Habib Burgiba 1959. godine. Dodeljuje se domaćim i stranim licima koja su doprinela razvoju Tunisa i jačanju njegovih institucija, odnosno razvoju međunarodnih odnosa i ugleda Tunisa u svetu.

Ministarstvo bez odgovora Danasu

Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na pitanje Danasa zbog čega nisu prihvatili predlog ambasade Tunisa da Milica Čubrilo bude počasni konzul te zemlje u Srbiji.