Milisavljević: Promena izbornog sistema 1

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević i predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju predstavili su danas u Domu Narodne skupštine Srbije građansku inicijatu za promenu izbornog sistema „Biram koga biram“.

Podršku promeni izbornog sistema pružilo je 20.000 građana potpisom deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija učestvovalo je na skupovima, kao i brojni stručnjaci iz oblasti izbornog prava, navodi se u saopštenju.

Milisavljević je podsetio da sadašnjim izbornim sistemom gradani praktično ne znaju za koga glasaju i ko su njihovi kandidati za poslanike.

U kampanji se vide šefovi stranaka koji svojim autoritetom dobijaju poverenje glasaca. Zalažem se za promenu aktuelnog izbornog sistema gde bi narodni poslanici, ali i odbornici bili birani na ime i prezime i time imali odgovornost prema građanima koji ih biraju, rekao je Milisavljević.

U saopštenju se navodi da je tokom tri godine postignut konsenzus da bi reforma izbornog sistema morala da sadrži veći stepen odgovornosti narodnih poslanika, ravnomerna teritorijalna zastupljenost građana u parlamentu, adekvatno prisustvo nacionalnih manjina i srazmerno prisustvo manje zastupljenog pola u Narodnoj skupštini.

Potreban veći stepen personalizacije, ali ne nužno kroz većinski, već kroz proporcijalni personalizovani, odnosno adekvatan mešoviti izborni sistem, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari