Miljuš o Deklaraciji o evropskoj budućnosti Srbije: DS čvrsto stoji iza bojkota 1Branko Miljuš Foto: N1

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš nije danas želeo da komentariše najavu pojedinih predstavnika DS, SDS, Nove stranke i nevladinih organizacija da će uskoro predstaviti Deklaraciju o evropskoj budućnosti Srbije ali je izrazio uverenje da DS, kao jedan od osnivača Saveza za Srbiju čvrsto stoji na stanovištu da će bojkotovati Vučićeve lažne izbore.

– Ne znam šta piše u toj deklaraciji, šta je njen sadržaj i zato ne bih želeo da komentarišem, ali mislim da tu nema nikakvih problema i da Demokratska stranka čvrsto stoji na stanovištu da će bojkotovati Vučićeve lažne izbore, odnosno njihovo unutarstranačko prebrojavanje, poručio je Miljuš novinarima u Beogradu odgovarajući na pitanje kako će novo grupisanje predstavnika opozicionih stranaka uticati na odluku Saveza za Srbiju o bojkotu izbora.

U subotu će u Beogradu biti predstavljena Deklaracija o evropskoj budućnosti Srbije, u organizaciji Srbije 21 – Centra za buduću Srbiju, o kojoj će govoriti više narodnih poslanika, opozicionih političara, kao i predstavnici pojedinih nevladinih organizacija.

Deklaracija je sačinjena imajući u vidu da njeni inicijatori smatraju da je potrebno učiniti sve da Srbija krene prema ključnom cilju – gradjenju društva koje ima čvrste unutrašnje demokratske temelje i institucije, a da bi za Srbiju bilo katastrofalno ako bi na bilo koji način bila relativizovana evropska budućnost i punopravno članstvo zemlje u Evropskoj uniji, rečeno je agenciji Beta.

O Deklaraciji će, izmedju ostalih, govoriti poslanice DS Gordana Čomić, Nataša Vučković i Vesna Marjanović, poslanici SDS Nenad Konstantinović i Marko Djurišić, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan, zamenik predsednika PSG Petar Miletić, kao i predstavnici civilnog sektora.

U Deklaraciji se navodi da će njeni inicijatori i potpisnici „svaku relativizaciju važnosti evropskih integracija smatrati ugrožavanjem nacionalnih interesa“.

„Zaustavljanje, usporavanje, ili produžavanje evropskih integracija, iz unutrašnjih ili medjunarodnih razloga, bio bi trijumf neprijatelja Srbije – neprijatelja demokratije, protivnika reformi, zagovornika nerešenih problema u regionu…“, piše, izmedju ostalog, u deklaraciji.

Potpisnici na ovaj način izlaze u javnost i zbog toga što smatraju da je vreme za rešavanje svih nerešenih pitanja u regionu a da svako dalje odlaganje, posebno kroz održavanje stanja ‘zamrznutog konflikta’, samo još više doprinosi odlaganju našeg suočavanja s realnošću i okretanja razvoju i budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.