Miloševićevih poklonika sve manje 1

Ovih dana u Srbiji i regionu objava Haškog tribunala u presudi Radovanu Karadžiću da Slobodan Milošević nije odgovoran za ratne zločine koji su se desili u Bosni i Hercegovini izazvala je burne reakcije i lavinu oprečnih komentara.

Jedni i dalje tvrde da je on dokazani ratni zločinac, dok drugi to zdušno negiraju i smatraju da je on narodni heroj i da zaslužuje da mu se digne spomenik u centru Beograda, kao i da se njegovi posmrtni ostaci iz Požarevca premeste u Aleju velikana, jer to on svojim delom zaslužuje. Najglasniji u nameri da se Miloševiću podigne spomenik su predsednik SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i njegovi socijalisti, kao i ministar za rad Aleksandar Vulin. Štaviše, njihove ideje o podizanju spomenika Miloševiću podržava i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ipak, svi oni zaboravljaju da Slobodan Milošević ima spomenik, koji se nalazi iznad njegovog groba u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, koji je podigla porodica.

Bivši srpski predsednik sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, šest dana nakon smrti. Sahrana je obavljena u sumrak, a opelo je vršio tadašnji vladika mileševski Filaret. Prilikom sahrane nije postavljen krst sa njegovim imenom, već piramida. Na prvoj godišnjici od Miloševićeve smrti piramida je zamenjena krstom. NJegova porodica je na trogodišnjicu podigla spomenik, tačnije bistu sa njegovim likom izrađenu od gipsa.

Miloševićevi poklonici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske svake godine na godišnjicu smrti dolaze da se poklone njegovim senima i da se fotografišu pokraj spomenika. U početku su to bili masovni dolasci, ali kako vreme prolazi, to se sve ređe i ređe dešava. Ima i onih koji i preko godine, turistički, dolaze na njegov grob. NJih je primao izvesni Jova, izbeglica iz Hrvatske, koji se i brinuo o grobu. U poslednje vreme, prilikom godišnjica, kapije za Miloševićeve poklonike otvara Jova, kada mu zdravstveno stanje to dozvoljava, a kada on nije tu, ovde niko ne radi, pa mnogi turisti bivaju uskraćeni da obiđu ovaj “turistički potencijal” Požarevca. Zbog toga, a posebno zadnjih dana, mnogi požarevački socijalisti smatraju da grad Požarevac treba da izdvoji sredstva iz budžeta i da zaposli radnika koji bi se brinuo o Miloševićevom grobu i koji bi u svako doba primao goste koji žele da obiđu mesto gde je sahranjen.

Najgrlatiji pobornik te ideje je stari socijalista Lazar, koji za sebe kaže da je više “slobista” nego socijalista. On, pored ideje da se zaposli radnik koji bi brinuo o Slobinom grobu, smatra da Milošević zaslužuje da mu se digne spomenik i u rodnom gradu, kao i u Beogradu i svim gradovima u Srbiji.

– Milošević je najveći državnik i heroj kojeg je Srbija imala. Svojim životom i mučeničkom smrću u Hagu on je to i dokazao. Zbog toga Srbija treba da mu se oduži i da mu digne spomenike, kako u Požarevcu, tako i u Beogradu, kao i u svim gradovima u Srbiji, kategoričan je Lazar, čije mišljenje dele i svi požarevački socijalisti, ali i pojedini građani Požarevca. Ima i onih koji se protive tome, jer smatraju da je Milošević bio poguban za Srbiju, a posebno za Požarevac, jer je grad odakle je potekao zbog njega ostao u zapećku.

Tribunal: Milošević nije oslobođen krivice

Beč – Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević nije oslobođen krivice, rekao je neimenovani portparol Haškog tribunala za bečki dnevnik Kurir, prenosi agencija Tanjug. „U suđenju Radovanu Karadžiću nije pronađeno dovoljno dokaza da je Slobodan Milošević pristao na njegov plan, ali jeste da je bosanskim Srbima stavio na raspolaganje naoružanje i opremu“, tvrdi portparol Tribunala. On ističe da Tribunal vezano za Miloševića, u slučaju Karadžić, nije istraživao njegovu krivicu. „U slučaju Karadžić Milošević nije optužen. Međutim, to nema nikakvog uticaja na status njegovog slučaja, ili sopstvene krivične odgovornosti“, rekao je portparol na pitanje bečkog Kurira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari