Vučić: Od Šojgua sam dobio na poklon njegove crteže i grafike 1Foto: BETA/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Palati „Srbija“ sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Kužugetovičem Šojguom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Koliko je saradnja unapređena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje.

Ministar Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Ministar Vulin je istakao da Srbija visoko ceni to što Ruska Federacija nije priznala tzv. „državu Kosovo“ i zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnoj i doslednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa.

Ministar Vulin je naglasio da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu predsednika Vučića predsednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod.

Srbija želi snažnu i jaku vojsku, rekao je ministar Vulin, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja i zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.

Vučić: Od Šojgua sam dobio na poklon njegove crteže i grafike 2
Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Ministar Vulin izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma. Posebno je ukazao na to da je nedopustivo formiranje tzv. „vojske Kosova“, njeno naoružavanje i jačanje. Posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane Srbije poručio je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.

Čestitajući ministru Šojgu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj Vladi Ruske Federacije, ministar Vulin zahvalio je na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu u novom mandatu i kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio verovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.

Prema rečima ministra Vulina, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi i ukazao na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.

Ministar Šojgu čestitao je ministru Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.

Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, ruski ministar odbrane naveo je zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

Na kraju sastanka, ministar Vulin uputio je čestitke ministru Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine, koji se u Ruskoj Federaciji obeležava 23. februara.

Današnja poseta je deveti susret ministara Vulina i Šojgua od imenovanja Aleksandra Vulina za ministra odbrane Srbije.

Šojguu uručena diploma počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane

Ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu danas je uručena diploma počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Na svečanosti u Domu Garde u beogradskom Topčideru, Šojgu je primio diplomu za doprinos jačanju saradnje Srbije i Rusije.

Odluku o dodeli počasnog doktorata Šojguu doneo je Senat Univerziteta odbrane u Beogradu na sednici održanoj 11. februara 2020. godine.

Po prijemu priznanja, Šojgu je čestitao srpskom narodu Dan državnosti Srbije i naveo da mu je „velika čast“ da postane počasni doktor nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Šojgu je ukazao na izraženu vojnu saradnju Srbije i Rusije i na „duhovnu bliskost“ dva naroda koji su se, kako je kazao, u prethodna dva veka borili protiv zajedničkog neprijatelja.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Šojgu postao doktor nauka institucije u čijem je sastavu vojna akademija koja „već 170 godina obučava srpske oficire kako da brane svoju zemlju“.

„Upisani ste među naše, među pobednike iz brojnih ratova, uvek vođenih ne zato što ih je Srbija tražila ili želela, nego zato što smo bili tu gde jesmo i odlučili da budemo slobodni. Učinili ste nam veliku čast što se među naše, među doktore nauka ove visoke instuitucije upisuje ministar odbrane i heroj Rusije, što možemo da vas zovemo svojim“, kazao je Vulin.

On je naveo da je Šojgu, uz vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina, „od jedne demoralisane, gotovo prežaljene armije koja jedva da je bila u stanju da sačuva svoju teritoriju, napravio vojsku bez premca u svetu koja je u stanju da sačuva svoj narod gde god da je“.

„Stav da u politici ne postoje prijatelji, nego samo interesi, istina je za svakoga osim za onog koji je upoznao našeg druga, našeg brata Sergeja Šojgua“, dodao je Vulin.

Pre ceremonije uručenja počasnog doktorata Šojguu, on je sa Vulinom razgovarao u Palati Srbije, pošto mu je prethodno priređen svečani doček.

Dva ministra će danas položiti vence na spomen obeležje Oslobodiocima Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a potom i kapsulu u spomen-ploču „Večne vatre“, u spomen borcima Drugog svetskog rata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin Šojguu na radnom ručku tokom popodneva.

Svečani doček ministra odbrane Ruske Federacije

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin dočekao je danas ispred Palate „Srbija“ ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua, uz najviše državne i vojne počasti.

Republika Srbija je prva zemlja u koju ministar Šojgu dolazi nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Ruske Federacije, a današnja poseta je deveti susret ministara Vulina i Šojgua od imenovanja Aleksandra Vulina za ministra odbrane.

Ceremoniji svečanog dočeka, uz svečani stroj Garde Vojske Srbije i državne himne koje je intonirao Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije, prisustvovale su delegacije ministarstava odbrane Srbije i Ruske Federacije.

Tokom posete, ministri Vulin i Šojgu održaće sastanak sa delegacijama ministarstava odbrane Srbije i Rusije, nakon čega će obići izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda, a biće održana i svečanost uručenja počasnog doktorata Univerziteta odbrane ministru Šojguu u Domu Garde.

Ministri odbrane Srbije i Rusije zajedno će na Novom groblju položiti vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a zatim će zajedno položiti kapsulu u spomen ploču „Večne vatre“.

Ministri Šojgu i Vulin na izložbi “Odbrana 78”

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao je danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda.

Ministar Vulin predstavio je ruskom kolegi najznačajnije segmente izložbene postavke i ukazao na to da je izložba način da se sve ono što se dogodilo 1999. godine sačuva od zaborava.

Posle obilaska postavke posvećene obeležavanju 20. godišnjice od odbrane otadžbine od NATO agresije, ministar Šojgu napisao je u Knjizi utisaka – Agresija NATO-a protiv Jugoslavije je odnela živote mnogih nevinih ljudi – žena, staraca, dece. Ali srpski narod, zahvaljujući njegovoj odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen. Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve moguće da se to više ne ponovi.

Izložba na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez  odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece.

Šojgu i Vulin položili kapsulu u spomen-ploču Večne vatre

Ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin položili su danas kapsulu na mesto budućeg spomenika „Večna vatra“ na Groblju oslobodilaca Beograda.

Polaganjem kapsule sa zemljom iz Rusije označen je početak izgradnje skulpture „Večna vatra“, u znak sećanja na stradale srpske i ruske borce u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministri u Vladi Srbije Nenad Popović i Zoran Đorđević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Šojgu i Vulin su prethodno položili vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Ruski ministar je danas doputovao u zvaničnu posetu Srbiji. Ispred Palate Srbije priređen mu je svečani doček posle kojeg je usledio sastanak sa Vulinom i članovima delegacija dve vojske.

Šojgu je s Vulinom potom obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu NATO bombardovanju SR Jugoslavije, a u Domu garde u Topčideru uručena mu je diploma počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin Šojguu na radnom ručku tokom popodneva.

Sastali se Vučić i Šojgu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastao se danas u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objavljeno je na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

https://www.instagram.com/p/B8q_8wyJ1AO/

„Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu“, piše na Vučićevom Instagram nalogu uz fotografije dva zvaničnika.

Vučić je objavio i da je od Šojgua dobio na poklon njegove crteže i grafike.

„Hvala Sergeju na posebnom poklonu, brošuri njegovih crteža, grafika i radova u drvetu“, naveo je Vučić.

On je potom objavio i da je „dragom prijatelju“ Šojguu poklonio lovačku pušku Crvena zastava.

Šojguu je ranije danas priređen svečani doček ispred Palate Srbije, gde je potom razgovarao s ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom i članovima delegacija dve vojske.

Šojgu je s Vulinom zatim obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu NATO bombardovanju SR Jugoslavije, a u Domu garde u Topčideru uručena mu je diploma počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Dva ministra su zatim položila kapsulu na mesto budućeg spomenika „Večna vatra“ na Groblju oslobodilaca Beograda, i vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Vulin ispratio Šojguao na kraju njegove posete Srbiji

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ispratio je danas svog ruskog kolegu generala Sergeja Šojgua na Aerodromu „Nikola Tesla“, na kraju njegove posete Srbiji, a dvojica zvaničnika izrazili su obostrano zadovoljstvo rezultatima posete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dvojica zvaničnika izrazili su zadovoljstvo rezultatima posete tokom koje je bilo reči o daljem unapređenju državne i vojne saradnje Srbije i Rusije i konkretnim aktivnostima koje će unaprediti sve bogatiju saradnju dve armije, navodi se u saopštenju.

Vulin je još jednom zahvalio Šojguu što je odabrao da Srbija bude prva zemlja u koju dolazi nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Rusije, i zahvalio na pozivu Vojsci Srbije da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja u Moskvi, gde će srpski i ruski vojnici marširati zajedno na Crvenom trgu u slavu pobede.

Vulin je zahvalio ministru Šojguu na ličnom pozivu da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju u junu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari