Ministar spoljnih poslova Albanije očekuje otvaranje konzulata u Bujanovcu 1Foto: http://bujanovac.rs/

Ministar spoljnih poslova Albanije, Gent Cakaj, izjavio je da očekuje da će u Bujanovcu biti otvoren prvi generalni konzulat Albanije, objavio je portal Nacionali.info.

„Čekamo pozitivan odgovor kako bismo prvi put otvorili Generalni konzulat Albanije u gradu Bujanovcu“, rekao je Cakaj za Vizion plus.

Podsetio je da su u petak vlade Albanije i Kosova potpisale sporazum o osnivanju zajedničkog „Fonda za Preševsku dolinu“ i da tehnička grupa za sprovođenje tog sporazuma treba da odredi veličinu fonda i postupak za raspodelu sredstava.

Cakaj je rekao da je „Preševska dolina najnerazvijeniji region u Srbiji, s albanskom većinom“ i dodao da „intervencija Albanije i Kosova da ga finansijski podrže, nije samo nacionalni zadatak, već i nužna politička akcija“.

„Odluka o stvaranju fonda dolazi nakon vrlo intenzivnog rada koji smo obavili kako bismo učvrstili odnos s Albancima iz Preševske doline, polazeći od preuzimanja odgovornosti za finansiranje Albanskog nacionalnog veća, sporazuma za 25 udžbenika i odluke dve vlade o besplatnom doniranju svih udžbenika na albanskom jeziku za albanske studente Preševske doline“, naveo je on.

Cakaj je rekao da glavne potrebe Albanaca iz Preševske doline neće odrediti Albanija, ni Kosovo, već će se održati savetovanje s lokalnim vlastima Preševa i Bujanovca, i s albanskim predstavnicima u Medveđi.

Ministar je rekao da će taj „međuvladin fond“ biti trajan i da usklađivaće se s potrebama, usredsređen na projekte obrazovanja i „jačanja nacionalnog identiteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari