Ministar spoljnih poslova CG: Ne možemo da povučemo odluku o proterivanju ambasadora Srbije 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović ponovio je danas da Vlada te države ne može povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, jer bi to predstavljalo kršenje konvencija.

Radulović je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanje Jola Vučurovića (DF) kada će Vlada Crne Gore povući odluku o proterivanju Božovića, rekao da veruje da je u vezi tog problema „ova Vlada krivac bez krivice“, prenosi RTCG.

„Vlada Crne Gore, kao što sam rekao, ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, a da ne krši konvencije. Imajući u vidu da smo u kući zakona, ja ne mogu da očekujem ni od koga da traži od ove vlade da krši zakone, a konvencije su takođe neka vrsta zakona“, rekao je Radulović.

Vučurović je rekao da Božovića nije proterala Crna Gora, već montenegrinski ekstremizam.

S druge strane, ministar kaže da odluke poput one oko Božovića nikad nisu poželjne i da ne priliče dobrosusedskim odnosima.

Radulović je rekao da je siguran da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će raditi na približavanju dve zemlje.

„Ako je odluka Srbije da Božović ostane ambasador, mi to poštujemo, ali se mora pokrenuti procedura agremana. Ponovno traženje agremana bilo bi presedan u diplomatskoj praksi, pa bi trebalo u duhu bliskosti i prijateljstva raditi da nađemo rešenje kako bi bez hipoteke prošlosti unapredili odnose“, rekao je Radulović.

Govoreći o politici prema Kosovu, Radulović je rekao da Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja te države. To znači, kako je rekao, da će se bilateralni odnosi odvijati shodno dosadašnjoj dinamici.

Na pitanje Ljuiđa Škrelja (DPS) da li se u Srebrenici desio genocid, Radulović je rekao da postaje degutantno postavljati to pitanje svakom ministru, budući da se o svemu izjasnila Vlada, ministar Vladimir Leposavić, te potpredsednik Dritan Abazović navodeći da se genocid desio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari