Ministarka Joksimović sa novim ambasadorom EU 1Foto: Fonet/ Arhiva

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novim šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem o odnosima i daljoj saradnji Srbije i Evropske unije, procesu evropskih integracija, reforamama i situaciji u regionu.

Joksimović je rekla da će Srbija i dalje biti pouzdan i konstruktivan partner Evropske unije i da je članstvo u EU strateški interes zemlje, saopštila je Vlada Srbije. Ona je ocenila i da su evropske integracije najbolji mehanizam sveukupnog razvoja države, i precizirala da su reforme koje se sprovode prevashodno u funkciji višeg standarda i boljeg života građana.

Ministarka je napomenula da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupnih pregovora otvorila deset poglavlja i da je od toga dva privremeno zatvorila. Ona očekuje da će do kraja godine do kada Estonija predsedava EU, biti otvoreno još nekoliko poglavlja, pre svega o pravu provrednih društava, ekonomskim odnosima sa inostranstvom i o finansijskim i budžetskim odredbama.

Joksimović je naglasila da 49 odsto građana Srbije podržava evropske integracije, da oni većinski znaju da je EU najveći donator – što je važna promena trenda u percepciji građana. Ona je podvukla da je značajan rad Ministarstva posvećen programiranju predpristupnih sredstava (IPA) iz fondova radi reformskih procesa, ali i lokalnog i regionalnog razvoja.

Naglašavajući da je suština njegovih aktivnosti da put Srbije ka Evropskoj uniji učini efikasnijim, šef Delegacije Sem Fabrici rekao je da EU poštuje konstruktivnu ulogu Srbije u regionu. On je, kako je saopštila Vlada Srbije, naglasio važnost nastavka reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Ocenio je da je je evropska perspektiva Srbije dobra, kao i makroekonomski pokazatelji zemlje, piše u saopštenju. Fabrici je izrazio uverenje da će dosadašnja dinamika pristupanja Srbije EU biti nastvljena.

Fabrici je potvrdio je da će Unija podržati Srbiju u daljem procesu pristupanja navodeći da je Srbija pouzdan partner EU što je posebno potvrđeno tokom migrantske krize i kroz ulogu
Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari