Ministarka Kisić Tepavčević: Krf i Vido simboli bola, hrabrosti i ponosa 1Foto: (BETAPHOTO/Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja/Djordje Krstic/MO)

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević predvodila je danas na ostrvu Vido centralnu državnu komemorativnu svečanost povodom 105 godina iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva, poručivši da su reči Krf i Vido simboli bola, hrabrosti i ponosa.

Kisić Tepavčević je rekla „da su Albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine, nepovratno utkani u kolektivnu svest naših naroda, kao vreme velikog stradanja, nesebičnog junaštva i istinske humanosti“.

„Ovo mesto na kome počivaju naši preci nije samo mesto stradanja, već i vaskrsnuća srpske vojske. Velika žrtva spojila je naša dva naroda u neraskidivo prijateljstvo. Zato je važno da razumemo šta nam preci poručuju i da sa ovog mesta odlučno kažemo da smo opredeljeni za mir, život u zajedništvu, razumevanje i saradnju“, rekla je Kisić Tepavčević, a saopštilo to ministarstvo.

Dodala je da, „sećajući se naših slavnih predaka ne smemo da zaboravimo strahote rata i zato je naša dužnost da učinimo sve da se tako nešto više nikada ponovi“.

„Naša je dužnost i odgovornost da negujemo sećanje na naše pretke, njihovo junaštvo i stradanje, kao i da istrajemo u građenju društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da i današnji dan treba da bude još jedan apel za mir, razumevanje i toleranciju među narodima, religijama i državama.

To je, kako je rekla, „pravi način da se odužimo našim precima i da im pokažemo da su nas naučili pravim, istinskim vrednostima“.

Njihova žrtva je, prema njenim rečima, velika, jer „zahvaljujući njima mi danas koračamo u slobodi i zato je naša odgovornost da budemo mudri i istrajni u izgradnji zajedničke budućnosti, koja je zasnovana na ravnopravnosti i međusobnom razumevanju“.

Kisić Tepavčević je u okviru ceremonije položila venac u Mauzoleju i na spomen obeležje Mornarički krst, posle čega je položila venac i na otvorenom moru, u „Plavu grobnicu“.

Ona je u Spomen knjigu u Mauzoleju upisala da će „Srbija večno pamtiti njihovo junaštvo“.

Obeležavanju godišnjice prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, predstavnici opštine Centralni Krf. Prisustvovali su i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari