Ministarka pravde Snežana Malović, nakon što je podnela ostavku na članstvo u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), uplatila je na račun Trezora Narodne banke Srbije dva miliona dinara, koje je dobila na ime nadoknade za rad u RIK-u, saznaje Danas.

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa ocenio je nedavno da ministar pravde ne može biti član RIK-a. Isto se odnosi i na sudiju Vrhovnog suda Sonju Brkić. Isti odbor odlučivaće o pokretanju postupka o sukobu interesa nakon što od Skupštine Srbije i RIK-a dobiju odgovore na predlog čije poslaničke grupe su izabrani određeni članovi RIK-a.

Kako za Danas objašnjava Slobodan Beljanski, predsednik Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, ovo telo je pitalo i da li između članova poslaničke grupe i pojedinih članova RIK-a ima rodbinskih veza i o kakvom se srodstvu radi.

– Zatim, ko je doneo pravila o nagradama za članove RIK-a i šta ona sadrže, kao i koga je RIK angažovao kao spoljne saradnike, ali i koliko im je isplaćeno naknade. Kad dobijemo te podatke videćemo da li ima mesta da se pokrene postupak i protiv koga – zaključuje Beljanski.

Ipak, prema novom zakonu o sudijama, koji je stupio na snagu, a primenjivaće se od 1. januara 2010, propisano je da sudija može biti član u izbornim komisijama, a Ustav Srbije u članu 6 propisuje da „niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima“.

Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a, kaže za Danas da nije sporno da li su ministarka pravde i sudija Vrhovnog suda bile u sukobu interesa, nego da li je njima protivzakonito isplaćena naknada za rad u RIK-u.

– Nijednom članu RIK-a nije protivzakonito isplaćena naknada za rad. Fama je napravljena zato što je suma nezamisliva za prosečnog građanina Srbije, ali novac nije isplaćen protivzakonito. Sukob interesa u ovom slučaju postoji. Kako može da se reši? Jednostavno, da se prihvati predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i da se usvoji zakon prema kojem bi u stalnom sastavu državne izborne komisije bili profesionalci – navodi Blagojević.

Prema njegovim rečima, ministarka pravde „nije imala apsolutno nikakvu obavezu da vrati novac“.

– To je njen lični čin. Ne možemo da raspravljamo o zakonitosti u tom slučaju – zaključuje Blagojević.

U Poslovniku RIK-a, u članu 5, navodi se da Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i šesnaest članova koje imenuje Skupština Srbije, a u proširenom sastavu se nalazi i po jedan predstavnik podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata za predsednika Srbije. Veću narednom članu piše da sekretara RIK-a imenuje parlament „iz reda stručnih radnika svoje službe“ i koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Svojevremeno je član RIK-a bio i bivši ministar za državnu upravu Zoran Lončar, ali i sekretar Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Zoran Balinovac, obojica iz DSS -a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari