Ministarstvo ne angažuje lobiste 1

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije od 2012. godine nije angažovalo nikakve lobističke kuće u inostranstvu, saopštilo je Ministarstvo odgovarajući na navode Pokreta Dosta je bilo o anagažovanju američke lobističke kuće Podesta group.

„Vlada Vojislava Koštunice i Borisa Tadića je 16. aprila 2008. godine angažovala lobističku kuću za konsultantske usluge 30 Point Strategies, a Vlada Mirka Cvetkovića je 5. avgusta 2011. godine sklopila ugovor sa Podesta group o pružanju konsultantskih usluga (lobiranju)“, kaže se u saopštenju MSP.

Kako se navodi, posle promene vlasti 2012. godine oba ugovora su prekinuta i izvršena su samo plaćanja na osnovu obaveza koja su morala biti izvršena iz ranije potpisanih ugovora.

Od 2012. godine nije bilo nikakvih novih ugovora sa lobistima iz inostranstva, istakao je MSP i optužio Pokreta Dosta je bilo da je izneo „grube neistine o angažovanju Podesta group“.

„Ni tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, ni kasnije Aleksandar Vučić, nisu angažovali niti sklapali ugovore ne samo sa Podesta group, nego ni sa bilo kojom drugom lobističkom kućom iz inostranstva“, napomenje se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da pitanje zašto je Podesta group, koja radi za Miškovića, tada angažovana, treba postaviti Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću.

„Sve se to radilo pod oznakom poverljivosti, a našu državu je koštalo 100 hiljada dolara za Podesta group i 42 hiljade evra za 30 Point Strategies svaki mesec. To je istina, za razliku od propagandnih laži Pokreta Dosta je bilo, zaključio je Ministarstvo spoljnih poslova“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari