Umesto u Skupštini, članovi Odbora za pravosuđe juče su sastanak održali u požarevačkom kazneno-popravnom domu Zabela, a ministarka pravde Snežana Malović je tom prilikom objasnila zbog čega je Ministarstvo nedavno smenilo upravu ovog zatvora i pokrenula postupke za razrešenje troje sudija Vrhovnog suda Srbije. Povod za ovakav potez ministarke Malovićbila je odluka VSS-a da se bivši zamenik BIA i načelnik za bezbednost JSO Milorad Bracanovićpusti na uslovnu slobodu, tri meseca pre isteka kazne.

– Svi zatvori u Srbiji, pa i ovaj, pod analizom su Ministarstva pravde. Pre nekoliko meseci smenjena je uprava zatvora zbog propusta, a utvrđeni su i propusti u javnim nabavkama. U izveštaju VSS utvrdili smo da ima dosta netačnih podataka i kontradiktornosti, tako da smo pristupili radikalnim potezima. Treba da se zna da će svako ko bude dobro radio svoj posao biti nagrađen, a da će svako ko ne bude biti kažnjen – rekla je Snežana Malovićčlanovima Odbora i novinarima okupljenim u zatvorskoj biblioteci.

Ona je istakla da je Ministarstvo postupilo po zakonu, ali da još „ne može da se vidi da li je svrha kažnjavanja postignuta.“ Malovićeva je rekla da se Bracanovićnije resocijalizovao, kako piše u izveštaju VSS-a, samim tim što smatra da je nepravedno osuđen.

– Bracanovićje u prvostepenom postupku bio osuđen na četiri godine zatvora, nakon izmene Krivičnog zakonika ta presuda je smanjena na dve godine. Pokrenuli smo inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika, a kao ministar ne mogu da zamislim da neko za bludne radnje dobije tri godine zatvora. Preduzećemo sve da se kazne povećaju i veću maju bi u Skupštini trebalo da se nađe izmena zakonika – rekla je ministarka pravde.

Ona je naglasila da je izveštaj uprave zatvora „urađen šablonski“, i onako kako se radi u svim drugim slučajevima, te da će Ministarstvo preduzeti sve „da se ovako nešto više ne radi“. Govoreći o razlozima zbog kojih su pokrenuti postupci protiv troje sudija VSS-a, Malovićje istakla da je njihova odluka o puštanju na slobodu Bracanovića bila „kontradiktorna u odnosu na izveštaj uprave i da je imala netačne podatke“.

Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradovićrekao je juče da je u ovom trenutku najvažnija bezbednost osoba koje su u zatvorima.

– Trenutno je na izdržavanju kazni u Srbiji 10.500 ljudi, a za poslednjih pet meseci broj se povećao za više od 1.200, što prevazilazi sve kapacitete. Ako se takav trend nastavi, a hoće, neophodno je sagraditi nove zatvore, a naša namera je da deo sredstava obezbedimo i sami kroz upošljavanje zatvorenika – rekao je Obradović.

Realni kapaciteti zatvora u Srbiji su prema njegovim rečima, oko 6.000, ali ukoliko bi počela primena evropskih normi mesta bi bilo za svega 4.500 osuđenih osoba.

Desetak prisutnih članova Odbora za pravosuđe juče je utvrdilo i da je neophodno što pre ustanoviti Komisiju koja bi kontrolisala rad Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

– U komisiji bi bili stručnjaci koji poznaju sistem izvršenja, a nisu zaposleni u Upravi. Time bi ispunili i obavezu koja inače proističe iz Zakona o izvršenju krivičnih sankcija – rekla je ministarka Malović.

Ulemek uskoro u Zabeli

Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradović nije juče želeo da govori o tome dokle je stigla istraga o tome ko je Miloradu Ulemeku Legiji uneo pištolj u ćeliju, rekavši da je to „sada u rukama policije“. On je na pitanje novinara rekao da će Ulemek iz Centralnog zatvora biti prebačen u Zabelu „čim bude stupio na snagu zakon o izdržavanju kazne zatvora za pripadnike organizovanog kriminala.“

 

Srbija spremna da prihvati osuđene u Hagu

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom obratio se generalnom sekretaru UN i predsedniku i sekretaru Haškog Tribunala u pismom kojem se navodi da je Srbija spremna da prihvati svoje državljane osuđene pred Tribunalom na izdržavanje kazne. Kako se ističe, država je spremna i da obezbedi potpunu bezbednost lokacija na kojima će se izdržavati kazne i da pruži čvrste garancije da se pravnosnažno osuđena lica neće naći na slobodi bez odgovarajuće odluke Tribunala, „eventualnog rezidualnog mehanizma koji će naslediti Tribunal ili drugog nadležnog tela UN“. „Ovakva odluka bila bi veoma značajna i potvrdila bi da međunarodna zajednica ima poverenje u države nastale na teritoriji bivše Jugoslavije“, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari