Ministri EU: Stvoriti uslove za dijalog Beograd - Priština 1Foto: Beta/AP/Francisco Seco

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) su danas u Briselu izrazili zabrinutost zbog činjenice da sada više nema dijaloga Beograd-Priština i založili se da se stvore uslovi da se dijalog nastavi, izjavila je u pauzi zasedanja ministarka inostranih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

Marija Pejčinović Burić je takođe saopštila da je na sastanku s ministrima EU naglasila ono što Hrvatska smatra veoma važnim, a to je „nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti“ .

Hrvatska ministarka je navela da je na zasedanju šefova diplomatija EU temeljno razmotren razvoj vezan za dijalog Beograd-Priština. Ona je rekla da je „naglašena zabrinutost zbog činjenice da tog dijaloga sada nema“ i da su „svi ministri za to da se stvore okolnosti i uslovi da se taj dijalog nastavi“.

Ministri misle da je to „izuzetno važno za bezbednost i rešavanje otvorenih pitanja u jugoistočnoj Evropi“, istakla je šefica hrvatske diplomatije.

Marija Pejčinović Burić je rekla da je ministrima EU prenela stav Zagreba da „nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rešavanja svih drugih pitanja koja su ili posledica raspada bivše države, kao što je pitanje granice, ili koja proističu iz domovinskog rata, odnosno agresije na Hrvatsku, a to su pitanja nestalih, ratnih zločina itd“.

„Mi smo izrazili veliku zabrinutost da ti procesi ne mogu ići kako bi trebalo i onoliko brzo koliko bi trebalo, ako srbijanska strana ne bude u pravom smislu suočena sa svojom prošlošću, svojom ulogom u prošlosti i odricanjem, naravno, od ideologije od ’90-ih godina“, rekla je hrvatska ministarka.

Po njenim rečima, šefovi diplomatija EU su raspravljali i o stanju u Bosni i Hercegovini i predočili da u toj zemlji što pre treba da se formiraju vlasti na svim nivoima, da dodje do izmene izbornog zakona i da se pospeše reforme.

Ministri su takodje postakli „sve strane u Makedoniji“ da se konačno usvoji sporazum Skoplje-Atina o imenu i time otvori put Makedoniji da krene ka članstvu u EU i NATO.

Mogerini veruje u sporazum Beograda i Prištine

– Da budem eksplicitnija – kakva god prilagođavanja dve strane naprave, verujem da neće biti etnički čiste zemlje i, izvinite što koristim taj uznemirujući izraz. Verujem u multietničnost, šta god bilo rešenje i da može biti obostrano dogovoreno, rekla je Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, juče na pres-konferenciji u Briselu, povodom odnosa Beograda i Prištine. Ona je posle sastanka šefova diplomatija EU, rekla da su evropski ministri dali punu podršku nastavku dijaloga Srbije i Kosova, preneo je FoNet. Mogerini je još jednom pozvala Vladu Kosova da opozove odluku o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakla da još veruje u mogućnost da dijalog Srbije i Kosova ima pozitivan ishod u pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

Dijalog, međutim, pripada stranama u procesu, a EU je ponudila posredovanje, mesto, savet, ali na njima je da odrede agendu i dubinu razgovora, kao i ishod dijaloga, a ne na članicama EU, rekla je Mogerini. Ono što je važno za EU i što je jasno od početka – ishod koji bismo pozdravili je da na sveobuhvatan način budu rešena sva pitanja i to kroz poštovanje međunarodnog prava, dodala je Mogerini i naglasila da bi volela da bude bez etničkih podela. Uverena sam da dve strane mogu ne samo nastaviti dijalog, već i doći do pozitivnog ishoda, što je, da ponovim, na njima, ne članicama EU, zaključila je Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari