Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razgovarali su juče kasno po podne u Luksemburgu o uspostavljanju proceduralnog mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju „belog šengena“ za zemlje iz kojih dolazi najviše takozvanih lažnih azilanata, a među kojima je i Srbija. Prema informacijama iz Brisela, nisu donete nikakve odluke, pogotovo ne o momentalnom ukidanju bezviznog režima, već se samo vodila diskusija.


Ranije je rečeno da su ministri Nemačke, Belgije, Holandije, Luksemburga, Francuske i Švedske tražili hitno razmatranje mogućnosti da se građanima Srbije i Makedonije ponovo uvedu vize zbog priliva „lažnih azilanata“, što je juče indirektno potvrdila evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem. „Neke članice Evropske unije su vidno zabrinute zbog zloupotreba režima putovanja bez viza za državljane zemalja Zapadnog Balkana, jer je broj onih koji neosnovano traže azil u EU znatno porastao“, izjavila je Malstremova.

Nemačka planira da stavi Srbiju i Makedoniju na listu zemalja „sigurnog porekla“, čime bi se značajno ubrzale procedure rešavanja zahteva njihovih državljana za azil. Zamenik nemačkog ministra unutrašnjih poslova Ole Šreder juče je u Luksemburgu ukazao da postupak odlučivanja o azilu sada može da traje čak do 14 meseci i da je „neprihvatljivo da građani Srbije i drugih balkanskih država, koji nisu progonjeni u svojim zemljama, zauzimaju mesto podnosiocima zahteva za azil kojima je zaštita zaista potrebna.

U ovih objavljenoj analizi Evropske inicijative za stabilnost (ESI) navodi se da bi ponovno uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana bio loš potez EU i nepravedan gest prema građanima regiona, jer se time ne rešava problem velikog broja zahteva za azil, već je rešenje u reformisanju sistema odobravanja azila u državama članicama EU. „Takva odluka (vraćanje viza) podrila bi kredibilitet EU u Jugoistočnoj Evropi. To bi bilo vrlo nekorektno prema građanima tih zemalja“, upozorila je ESI.

O problemu povećanog broja tražilaca azila raspravljaće se i na ministarskom sastanku zemalja EU sa državama Zapadnog Balkana iduće sedmice u Tirani, kako bi se pojačala saradnja s ciljem da se smanji broj tih lica i očuva režim slobodnog putovanja za državljane regiona.

Moguća katastrofa

„Jedan od načina da se smanji broj tražilaca azila iz Srbije u nekim zemljama EU, uključujući Nemačku, jeste ponovno uvođenje viza, ali to bi bila katastrofa… Niko ne želi to da vidi i svi radimo na tome da vize ne budu ponovo uvedene“, izjavio je juče novinarima ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm. On je istakao da je ukidanje viza bilo jedno od najvažnijih dostignuća koje je Srbima pružalo mogućnost da putuju u EU bez viza. Međutim, kako je upozorio, broj tražilaca azila je „ogroman i povećava se i moraju se preduzeti mere kako bi se to sprečilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari