Mirko Krlić novi predsednik Odbora za kulturu 1Mirko Krlić Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Mirko Krlić, poslanik Srpske napredne stranke i dugogodišnji novinar novi je predsednik skupštinskog Odbora za kulkturu i inforemisanje .

On je na tu funkciju  izabran na današnjoj maratonskoj sednici  i to sa deset glasova , dok je petoro poslanika bilo protiv. Dojučerašnja predsednica tog Odbora Maja Gojković na lilčni zahtev, a zbog prevelikih obaveza razrešena je 17. oktobra odlukom parlamenta.

Opozicioni poslanici tokom sednice više puta su insistirali  na objašnjenju zbog čega je Maja  Gojković, nakon godinu i po dana baš sada  odlučila da joj je dosta borbe za slobodu medija, kao i da li je to njena  Srpska napredna stranka odlučila da je razreši  sa mesta predsednika Odbora za kulturu i informisanje.

Maja Videnović, poslanica DS smatrala je i da članovi Odbora zaslužuju objašnjenje zbog čega je Gojkovićeva u poslednjih šest meseci nije zakazala ni jednu sednicu  ovog Odbora, uprkos tome što su novinari trpeli torturu, dok je Đorđe Vukadinović, poslanik poslaničke  grupe za Spas Srbije podsetio da je opozicija još na počletku mandata ovog Odbora upozoravala  Maju Gojković da  zbog silnih obaveza  ( predsednica parlamenta , poredsednica Odbora za prava deteta ) neće moći valjano da obavlja posao predsednice Odbora za kulturu, što se kasnije i ispostavilo kao tačno.

Na ove primedbe opozicije žestoko su reagovali poslanici SNS. Naprednjak Srbislav Filipović upozorio je opozicione kolege da se “više ne iživljavaju nad predsednicom parlamenta , jer oni to neće dozvoliti”.

„Naročito nećemo dozvoliti da se nad njom iživljavaju oni koji su urednike nacionalne televizije šutirali po ulici i koji ne znaju ni ko je  Uroš Predić i Nadežda Petrović“, rekao je Filipović.

 Opozicija je insistirala i da im  predlagači, odnosno predstavnici vladajuće većine bar u kratkim crtama iznesu neke detalje  iz biogafije  predloženog kandidata za novog  predsednika Odbora  Mirka Krlića . Na te apele vladajuća koalicija ostrala je nema, pa je Đorđe Vukadinović  našao za shodno da kaže Krlića zna kao  solidnog novinara, patriotu i pismenog čovek  koji je bio aktivan u kancelariji za Kosovoi i Metohiju.

„Očekivala sam da će ovde sve da pršti o briljantnoj biografiji  Mirka Krlića, ali ništa. Ostavljena je tako novinarima mogućnost da čeprkaju po njegovoj biografiji na internetu. Gospodine Krliću dozvolili ste da oni koji vas kandiduju ne mogu da sastave ni tri rečenice o  vama, ostavljajući tako mogućniost medijima da glavna vest bude polemika, a ne vi“, rekla je Marinika Tepić, poslanica Nove stranke, obraćajući se novoizabranom  predsedniku Odbora za kulturu.

Umesto svojih stranačkih kolega  Krlić je članove Odbora sa sopstvenom biografijom upoznao sam, navodeći da mu je  drago što se svi toliko interesuju ko je on i šta je, kao da ga biraju za ministra kulture.  Naveo je da je i u prošlom sazivu bio član Odbora za kluturu , da se šesnaest godina bavio televizijskim i pisanim novinarstvom, da je u jednoj vladi  bio savetnik ministra  za vere, pomoćnik direktora za Kancelariju za Kosovo.

„Kultura jeste jedan veliki deo mog intrersovanja  i to će ići nekako lakše, ali sloboda medija je nešto oko čega ćemo se sporiti. Sa medijskom slobodom se nije lako izboriti“, rekao je Krlić, dodajući da se nada da će članovi Odbora pokazati dozu kulture na Odboru za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari