Mirković: Naprednjaci za glas plaćali po 20 evra 1Foto: Medija centar

Lokalne izbore u Vrbasu, Kosjeriću, Kovinu, Odžacima i Zaječaru, prema tvrdnjama opozicije, pratila je ista količina neregularnosti koja je zabeležena na predsedničkim izborima.

Prema svedočenju pojedinih opozicionih aktivista i u ovim opštinama zabeležena su zastrašivanja birača, kupovina glasova čija se cena kretala od 10 do 20 evra, pretnje gubitkom posla, a u Odžacima je dva puta za jednu noć zapaljen auto Miroslava Ilića, kandidata na listi Demokratske stranke. Policija u Somboru potvrdila je da se u Odžacima zapalio automobil kandidata za odbornika na lokalnim izborima, ali da je tok istrage pokazao da nema krivičnog dela.

„Teško je poverovati u tvrdnje policije da se moj automobil marke ‘micubiši’ dva puta samozapalio i to noć pred izbore. Tog dana bio sam u izbornoj kampanji u okolnom selu Deronje, sreo sam aktiviste SNS koji nisu hteli da me pozdrave, ali ni da me pogledaju. Nakon tog sam došao kući. Oko ponoći na prozor je počela da lupa komšinica, koja je vikala da mi gori auto i da je videla neke ljude kako se motaju oko njega. Izašao sam i auto je goreo s prednje strane i pošto nisam bio siguran šta se dešava, da li je neko to uradio ili je elektronika automobila pravila problem, ja sam vatru lokalizovao i skinuo kleme sa akumulatora. Nisam bio siguran da li se auto sam upalio ili je to nečije delo“, priča Ilić za Danas.

Ilić dodaje i da ga je oko dva sata i trideset minuta probudila eksplozija i da je video da njegov auto ponovo gori. Prema njegovim rečima, ovog puta je požar krenuo sa zadnje strane, a vatrogasci i policija su izašli na teren. „Požar je ugašen, a policija mi je rekla da se auto dva puta samozapalio. Jasno je da policija štiti izgrednike. Više mi nije jasno kome mogu da se obratim za pomoć i gde vodi ova Srbija“, ističe Ilić. On dodaje da su ga tokom kampanje na prethodnim pokrajinskim izborima napadali iz SNS i da su mu tada poslali „batinaše“.

Kod Roma po glasove

„Ja se ne bojim, ne može niko da me zastraši na ovaj način“, poručuje Ilić. Naš sagovornik ističe i da dobro poznaje SNS i njene aktiviste sa kojima je njegova Romska partija bila 2012. u koaliciji. Miroslav Ilić kaže da je Romska partija, čiji je predsednik Srđan Šain, u međuvremenu napustila koaliciju sa naprednjacima koji nisu imali namere da pomognu rešavanju problema Roma, već im je samo glas Roma bio potreban. „Demokrate sam podržao jer je bivša predsednica Odžaka iz DS učinila mnogo na poboljšanju statusa Roma“, navodi naš sagovornik. Na pitanje da li se politički isplatilo to što mu je zapaljen auto, Ilić navodi da je DS osvojila dva odbornička mandata, ali da nije samo on bio žrtva izborne kampanje, već da su u Odžacima, kao i na predsedničkim izborima zabeležene brojne nepravilnosti, zloupotrebe, zastrašivanja, pretnje, ali i kupovina glasova. On kaže da je nepravilnosti mnogo, ali da se ljudi plaše to javno i da govore.

Slična situacija, kao i u Odžacima, bila je i u drugim gradovima, gde su se protekle nedelje održavali lokalni izbori. U DS kažu da je pored neregularnog izbornog dana sa crnim džipovima i batinašima koji su zastrašivali i uterivali glasove, cela predizborna kampanja u ovih pet opština prošla u atmosferi ucenjivanja njihovih aktivista i odbornika.

DS: Pretili su našim ljudima i fizički

„Pretili su našim ljudima fizički, ali i golom egzistencijom kako ne bi učestvovali u kampanji. Nivo brutalnosti ogleda se u spremnosti da se neko ostavi bez posla i osnovnih sredstava za život. Bilo je primera kada su ‘savetovali’ da je možda bolje ne učestvovati jer supružnik ili dete može da ostane bez posla. Podsticali su i podgrevali strah tokom cele kampanje kako bi pasivizirali ljude. Kulminaciju nasilja koje je preraslo u fizičko i nasilje nad imovinom najbolje možemo da vidimo na primeru paljenja automobila našeg odborničkog kandidata“, navode u DS.

Crne automobile i batinaše koji uteruju strah spominje i Saša Mirković, bivši prvi čovek Zaječara. On kaže da je „izvesni Zelja “ u Zaječaru upadao ljudima u kuće terajući ih da glasaju za naprednjake. „Pojedinci su za glas dobijali po 20 evra, a imamo i dokaze da su neki ljudi, za šta posedujemo i snimak, navodno u ime Cesida vodili paralelne spiskove“, tvrdi Mirković.

*Pravljenje zabune među biračima

Prema njegovim rečima, prva velika zloupotreba pred lokalne izbore u Zaječaru počela je formiranjem gradske izborne komisije u kojoj su naprednjaci, zajedno sa predstavnicima Boška Ničića, za koga se već tada znalo da će im biti koalicioni partner, imali 80 odsto članova.
„Druga zloupotreba bili su dupli birački spiskovi na osnovu kojih je prekrajana volja građana, a zbirna lista vrvela je od nepravilnosti. Pod brojem pet bila je napisana grupa građana ‘Svi za Zaječar’, a na samom izbornom listiću je pod brojem pet pisalo ‘Saša Mirković – istrajno i časno za život’. Sve to je pravilo veliku zabunu među biračima“, ističe Mirković. On dodaje da je on 2012. godine razotkrio izbornu krađu i da će to svakako učiniti i ovoga puta. „Tražićemo od Upravnog suda da poništi lokalne izbore u Zaječaru“, zaključuje Mirković.

Niko iz Srpske napredne stranke juče nije hteo da komentariše za Danas pomenuta dešavanja na lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari