Mirović: Veliki dan za Vojvodinu 1Foto: FoNet Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović izjavio je u Novom Sadu, posle zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine da je danas veliki dan za Vojvodinu, a da nije bilo reči o politici, jer, kako je rekao, „politika više ne živi ovde“.

„Bilo je Mnogo dobrih tema. Nadam se da ćemo opravdati poverenje i da ćemo za šest meseci izaći sa rezultatima. Bilo je više od 20 tačaka na dnevnom redu. Bilo je reči o mnogo zajedničkih projekata“, rekao je Mirović.

On je dodao „da možemo nmnogo više i bolje u odnosu na plan pokrajinske vlade koji je ocenjen kao veoma ambiciozan“.

Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić saopštio je da će Srbija finansirati više projekata u Vojvodini.

„Prebacili smo danas prvi novac za uređivanje centralih delova Novog Sada i fasada, da bi se grad dobro pripremio za evropsku prestonicu kulture. Daćemo četiri miliona evra za zgradu Radio televizije Vojvodine. Najvažnije je da je obezbeđeno 147 miliona za 26 škola i vrtića. Doneli smo odluku da 100 objekata rebnoviramo, a ne samo 26, i to neće biti na trošku pokrajinskog nego republičkog budžeta. Izdvojićemo novac za 37 kilometara Fruškogorskog koridora“, rekao je Vučić.

Govoreći o petrophemijskom kompleksu, on je najavio da će Vlada Srbije platiti oko 105 miliona evra za petrophemijski kompleks „da bi neko bio zainteresovan da preuzme Petrohemiju“.

„Danas nam ide odlično. Spremamo se buduća vremena i zato smo doneli odluku da to regulišemo. Pokrajinska Vlada se bavi razvojnim projektima, nema obavezu da isplaćuje plate i penzije. Nema striktne opbaveze kao republička Vlada i mi hoćemo da pomognemo Vladi Vojvodine u toj razvojnoj
politici“, rekao je Vučić

Upitan da pojasni Zakon o finansiranju i Vučić je oodgovorio da će Srbija doneti Zakon o finansiranju Vojvodine, i nema probleme oko finansiranja Vojvodine.

Mirović je dodao da se „Republika Srbija zadužila i svi građani će vraćati dug i za Klinički centar u Novom Sadu i za projekat navodnjavanja, i za projekat rehabilitacije putne mreže“.

Na pitanje o sastancima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Vučić je odgovorio:

„Nisu oni naši neprijatelji. Oni su prijatelji i pomažu nam da država bude zdrava. Naravno, oni su uvek mnogo oprezniji. Oni pronađu druga pravila, iako kažu: rezultat nam je mnogo bolji. Oni traže da povećanja primanja budu mnogo manja“.

Prema njegovim rečima ove godine je predviđeno,u dogovoru sa MMF, da deficit Srbije bude milijardu i 10 miliona evra.

„Sa 105 miliona evra za plaćanje dugova Petrohemije, sa svim tim, u šta nas je neko ranije uveo. S tim što ćemo penzionere, možda, da obradujemo povećanjem, i sa jednokratnim davanjem…Oni posebno vode računa o policiji i
vojsci, a ja mislim da u ovakvim uslovima u kojima rade, pripadnici policije i vojsken zaslzužćuju povećanje zarada i to ne u malom procentu. I sa svim tim nećemo imati deficit oko 200 miliona, a predviđena je milijarda deficita“, rekao je Vučić.

Upitan o budućnosti kaolicije Srpske napredne stranke(SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) povodom izjava Branka Ružića, člana Izvršnog odbora SPS, Vučić je, naglasivši da mnogo radi, i da je potrebno i pet novinarsjkih ekipa da pokriju njegov rad, odgovorio:

„Nisam se bavio koalcinim partnerstvom SNS i SPS. Nisam stigao time da se bavim i nemam vremena. Nisam imao kad. A što tim da se bavim? Te političke i partijske igre me ne interesuju. U stranku koju vodim svratim jednom u šest
meseci. Nisam zainteresovan za to. Zainteresovan sam za napredak Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari