Mirović: Zakon o Vojvodini nije prioritet 1Foto: Pokrajinska vlada

Mirović je u emisiji Upitnik na Radioteleviziji Srbije rekao da je on više puta govorio da je zakon o finansiranju pokrajine potrebno doneti što pre. Govorio sam da je potrebno da se stvori model predvidivog finansiranja Vojvodine, koji ne bi zavisio od godišnjih planova Ministarstva finansija, rekao je on, navodeći da to nije sprovedeno jer ta tema nije došla na dnevni red.

Zašto već 10 godina kasni zakon, to je pitanje za Vladu Srbije, ne za mene, izjavio je Mirović.

Upitan da li je, pošto je već od 2016. na čelu vlade pokrajine, postavio pitanje republičkoj vladi zašto Zakon o finansiranju Vojvodine, koji kasni 10 godina, još nije donet, Mirović je rekao: „više puta sam pitao, oni kažu da to nije prioritet u ovoj godini“.

Očekujem da to što pre dođe na dnevni red, rekao je i dodao da nema razlga da se od tog pitanja beži. Prema njegovim rečiam, potrebna je predvidivost finansiranja pokrajine, a dok se to ne uredi, obezbeđeni su značajni drugi mehanizme finansiranja. Obaveza od 7 odsto se ispunjava, Vojvodina taj novac dobija, dok se ne donese zakon, imamo model koji daje rezultate, imamo spisak velikih projekata, koje zajedno finansiramo sa republikom i sa tim novcem i prelazimo tih 7 odsto, rekao je Mirović.

Ta suma nije mala i Vojvodina je u ovom trenutku zadovoljna, rekao je on. Pokrajinski premijer je zaključio da je zakon o njenom finansiranju potreban, ali da nema informacije kad bi mogao biti donet, pošto tempo zavisi od Vlade Srbije i Skupštine Srbije.