Miščević: Nije sve u vezi sa Kosovom 1Foto: Fonet

Evropske integracije su pitanje reformi i u tom procesu nije sve u vezi sa Kosovom, rekla je večeras šefica tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević govoreći na Beogradskom bezbednosnom forumu.

– Postoji frustracija zbog poglavlja 35 u pregovorima Srbije sa EU o Kosovu, jer ne postoji prethodno iskustvo i niko ne može da kaže koji su kriterijumi za procenu da li Srbija ispunjava uslove iz poglavlja 35, rekla je Miščević, na sesiji Foruma na temu „Dijalog Beograda i Prištine i budućnost u EU“.

Počasni direktor Evropske komisije Pjer Mirel izjavio je da je dijalog povremeno korišćen za osvetu, skrivanje društveno – političkih problema i ostvarivanje kratkoročnog dobitka na štetu dugoročne koristi.

– Pošto se postigne sporazum, sledećeg dana dve strane imaju potpuno različita saopštenja, pa se postavlja pitanje kako verovati pregovaračima. Zato pregovarački proces mora biti transparentniji – rekao je Mirel, dodajući da svaka jednostrana odluka može podstaći nacionalistička osećanja i otežati dolazak do rešenja.

Izvršni direktor Balkanske grupe Naim Rašiti je izjavio da u okviru dijaloga treba utvrditi rokove, pošto se „o normalizaciji ne može razgovarati 15 godina“.Rašiti je ocenio da do poboljšanja odnosa između vlada u Beogradu i Prištini mora doći zbog dobrobiti i Srba i Albanaca na Kosovu.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić ocenila je da ima „više različitih interpretacija dijaloga nego samog dijaloga“. Ljudi nemaju pravu informaciju o tome šta se događa, rekla je Čomić.

Na večerašnjem panelu, kao govornici su bili najavljeni pomoćnici ministara u kosovskoj vladi Bajram Gecaj i Ramadan Iljazi, poslanik u kosovskom parlamentu Iljir Deda i zvaničnik Samooporedeljenja Dukađin Gorani. Oni su, kao i šef Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, otkazali učešće na bezbednosnom forumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari