Miščević: Poverenje poslovne zajednice 1Foto: FoNet

Poenta pregovora nije samo da otvorimo poglavlje 7 – Intelektualna svojina.

Već i da pokažemo rezultate u poštovanju intelektualne svojine, jer smo tako prepoznati kao poslovno okruženje u kojem bi svetske kompanije želele da posluju u Srbiji, izjavila je danas šef Tima za pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević.

Miščević je, na okruglom stolu Američke privredne komore o pregovaračkoj poziciji za poglavlje o intelektualnoj svojini, podsetila da je Srbija imala dva uspešna skrininga o tom poglavlju, da je u izveštaju Evropske komisije konstatovan napredak, ali i kašnjenje u usvajanju pojedinih zakona.

Prema njenim rečima, bilo je kritika zbog koordinacije pojedinih službi.

Miščević je ocenila da bi otvaranje pregovora o poglavlju 7 bilo dodatni podsticaj i ispunjavanje onoga što je obaveza Srbije iz Sporazuma o stabilizacije i pridruživanju, a što bi trebalo da bude urađeno do kraja 2018. godine.

Ne očekujem veće probleme kod otvaranja ovog poglavlja, očekuje nas nova strategija, izmena zakona o pečatu, žigu, patentima… Nadam se uskorom otvaranju poglavlja, a onda ćemo se opet okupiti u ovom formatu i razgovarati o merilima za njegovo zatvaranje, rekla je Miščević.

Miščević je napomenula da je na redu da se u Brisel na razmatranje šalje pregovaračka pozicija za poglavlje 29 – Carinska unija.

Branka Totić iz Zavoda za intelektualnu svojinu najavila je da su spremni za slanje u proceduru pred Vladu Srbije izmene i dopune zakona o autorskim is rodnim pravima, o patentima, žigu, ali je napomenula da se i tim izmenama u potpunosti ne poštuju direktive i pravne tekovine EU i da ostaje mali deo za usklađivanje do 2018. godine.

Totić je kao primer navela deo iz zakona o autorskim i srodnim pravima, što najviše interesuje nosioce autorskih prava, o razdvajanju jedinstvene naplate naknade „za javno saopštavanje muzike“.

Prema važećem zakonu, objasnila je Totić, naknadu prikuplja jedna kolektivna organizacija, a onda se jedna polovina daje organizaciji muzičkih autora, dok drugu polovinu dele po osnovu prava proizvođači fonograma i interpretatori.

To nije dozvoljeno po važećim direktivama EU, kao ni to zanatske radnje budu izuzete od plaćanja naknade, što je slučaj po važećem zakonu, rekla je Totić.

Prema rečima, Totić, ta naknada se plaća 60 godina, a zakonom je iz 2012. godine, što je dobro, uvedeno to izuzeće.

Teško će biti ponovo je uvesti, građanima padaju teško novi nameti, ali imamo naznake da je EU spremna da prihvati da se naknada ne plaća do ulaska Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, rekla je Totić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari