– Specijalni predstavnik generalnog sekretar UN na Kosovu duboko veruje da je potrebno da se pokrene proces uključivanja stanovnika Kosova u sistem vizne liberalizacije. Isključivanje kosovskih građana moglo bi da ugrozi napore koji se preduzimaju u cilju povratka ljudi i izgradnje multietničkog društva.

Štaviše, na taj način stanovnici Zapadnog Balkana koji nisu obuhvaćeni viznom liberalizacijom stekli bi utisak da je režim diskriminatoran. Naravno, ovo pitanje je u nadležnosti Evropske unije – ističe u razgovoru za Danas Rasek Giki, portparol Misije UN na Kosovu, odgovarajući na pitanje da li je preko Unmika i u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti moguće uključiti Kosovo i Metohiju u bezvizni režim EU, koji bi od januara 2010. trebalo da važi za Srbiju.

Na terenu se stiče utisak da se UN isključuju iz procesa na KiM, a da je EU preuzela sve u svoje ruke?

– Ne smatram da je UN isključen, ali je prirodno da EU odigra značajnu ulogu, imajući u vidu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Misija EU igra veoma konstruktivnu ulogu u okviru opšteg okvira Rezolucije 1244 SB UN, što se može uočiti u redovnim izveštajima, u čijoj izradi učestvuje Euleks, a potom ih generalni sekretar UN podnosi Savetu bezbednosti.

Kakva je uloga Unmika posle rekonfiguracije i koliko službenika Misija sada ima?

– Prema podacima od 1. jula, Unmik trenutno ima 510 članova. Iako nastavlja aktivnosti u okviru mandata na osnovu Rezolucije 1244, Misija sada stavlja akcenat na svoju političku ulogu. Ona uključuje nadzor i izveštavanje, kao i uspostavljanje čvršće saradnje sa zajednicama na Kosovu, a kada je to moguće, unapređuje procese koji vode ka rešavanju praktičnih pitanja između Prištine i Beograda. Misija će, da bi se izbegli vakuum i nestabilnost, nastaviti da igra ulogu i u slučajevima kada to drugi ne žele, kao što je to sada slučaj sa administrativnom ulogom Unmika na severu Kosova i stvaranjem potrebnih uslova da Kosovo dobije predstavnika u Interpolu.

Da li se zaista može govoriti o statusnoj neutralnosti Unmika ako on na međunarodnom planu zastupa kosovske institucije koje su jednostrano proglasile nezavisnost?

– Unmik ostaje statusno neutralan, u skladu sa statusom Kosova. Obezbeđivanje predstavnika u slučaju kada za to postoji potreba je praktično pitanje koje ne uključuje priznanje, niti nepriznanje Kosova. To, jednostavno, omogućava sprovođenje važnih procesa na Zapadnom Balkanu.

Na kom nivou Unmik održava kontakte sa zvaničnim Beogradom i o kojim temama se razgovara?

– Unmik s Beogradom diskutuje o širokom spektru tema na različitim nivoima, uključujući i sastanke između specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN i Vlade Srbije. Teme obuhvataju razmenu mišljenja o opštim političkim trendovima, kao i specifične tehničke rasprave.

Kakva je sudbina plana od šest tačaka koji je Beograd postigao sa UN, a čija je primena bila uslov za pristanak Beograda na razmeštanje Euleksa?

– Razgovori o praktičnim pitanjima odigrali su se protekle godine i uključeni su u izveštaj o Kosovu, koji je u novembru objavio generalni sekretar UN. Sada imamo mnogo širu agendu koja se temelji na tom izveštaju i, između ostalog, uključuje pitanja kao što su povratak izbeglica i nestale osobe. U ovaj proces uključeni su i mnogi međunarodni akteri, među kojima i EU. Unija sada ima operativnu ulogu u policiji, stara se za vladavinu zakona i veoma je aktivna na terenu. Unmik, iako njegova uloga nije glavna kao što je to bio slučaj u prošlosti, nastavlja da pruža podršku zalaganjima za pronalaženje praktičnih rešenja od kojih sve strane imaju korist.

Kakvi su odnosi Unmika i kosovskih institucija imajući u vidu da se generalni sekretar UN SB žalio na ponašanje zvanične Prištine?

– Tačno je da je generalni sekretar primetio da ima manje direktnih kontakata između njegovog specijalnog predstavnika za Kosovo i kosovskih vlasti. To je delimično posledica odluke prištinskih vlasti da se okrenu saradnji s drugim međunarodnim akterima. Ipak, između vlasti u Prištini i Misije UN postoji praktična saradnja. Unmik održava kontakte sa svim zajednicama na Kosovu i nastaviće da teži saradnji sa svim stranama.

Prevod: Marija Stojanović

 

Ostajemo statusno neutralni

Da li postoji još neki primer u svetu da je deo međunarodno priznate države pod protektoratom UN jednostrano proglasio nezavisnost, a da su UN na to odgovorile prenošenjem svojih ovlašćenja na institucije samoproglašene države i druge međunarodne organizacije, poput EU?

– Euleks je raspoređen na Kosovu u skladu sa opštim okvirom Rezolucije 1244 SB UN, a proces prenošenja nadležnosti na lokalne institucije, koji je počeo godinu ili dve nakon uspostavljanja Misije, je u toku. UN ostaju neutralne kada je reč o statusu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari