MITROPOLIT AMFILOHIJE: Gračanica, Beograd – Nekoliko hiljada Srba prisustvovalo je juče u manastiru Gračanica opštem pomenu postradalima u martovskom pogromu 2004, koji je služio episkop raško-prizrenski Artemije (Radosaljević) i skupu na kojem im se obratio i Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, javlja KIM radio iz Čaglavice.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Gračanica, Beograd – Nekoliko hiljada Srba prisustvovalo je juče u manastiru Gračanica opštem pomenu postradalima u martovskom pogromu 2004, koji je služio episkop raško-prizrenski Artemije (Radosaljević) i skupu na kojem im se obratio i Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, javlja KIM radio iz Čaglavice.
– Pre četiri godine, za samo dva dana, učinjeno je toliko zločina i zla koje istorija nije zabeležila. Rane od tog 17. marta još nisu zacelile, a danas naš narod ponovo krvari u Kosovskoj Mitrovici i svojom krvlju obeležava godišnjicu pogroma. Mi smo se sabrali ovde u našoj svetoj Gračanici da se setimo naših žrtava, koje su tada nedužne pale, kao i svih onih žrtava koje su pale u poslednjem kosovskom ratu, a posebno posle rata. Pomolili smo se za sve njih, a i za sve nas koji još ovde opstajemo i postojimo čuvajući naše sveto Kosovo i Metohiju i naše svetinje – poručio je vladika Artemije.

Prekinut protest radnika KPD iz Lipljana

– Ministar za KIM Slobodan Samardžić juče je u Gračanici razgovarao sa članovima Kriznog štaba Kosovskog okruga među kojima je bio i predstavnik 85 suspendovanih radnika Kazneno-popravnog doma Lipljan. Na sastanku je, kako javlja Beta, dogovoreno da Vlada Srbije suspendovanim radnicima isplaćuje minimalni lični dohodak i zdravstveno osiguranje. Isti izvor prenosi i da su posle dogovora sa Samardžićem suspendovani radnici prekinuli sedmodnevni štrajk i oslobodili zgradu Koordinacionog centra u Gračanici u kojoj su protestovali. Prema rečima Gorana Arsića, načelnika Kosovskog okruga i predsednika kriznog štaba, država Srbija preuzela je na sebe plaćanje suspendovanih radnika po zaključcima Vlade od 21. februara i akcionom planu od 25. februara ove godine.

Slobodan Samardžić, ministar za KIM, ocenio je da je „nasilje koje se na Pokrajini dogodilo pre četiri godine bilo pokušaj da Srbi konačno nestanu sa ovog prostora“.
Parastosi za žrtve martovskog pogroma 2004. juče su služeni u svim hramovima Eparhije raško-prizrenske.
Povodom četiri godine od martovskog pogroma, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) i episkop hvostanski Atanasije (Rakita), vikar patrijarha srpskog, sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke služili su juče u Sabornoj crkvi u Beogradu parastos svim Srbima postradalim na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja bivše SRJ i od uvođenja međunarodnog protektorata u južnu srpsku pokrajinu dosad.
Uz molitvu, mitropolit Amfilohije ocenio je da se jučerašnjim događajima u severnom delu Kosovske Mitrovice „nastavlja stradanje našeg naroda“.
– Moćnici i silnici nastavljaju ono što je započeto 1999. Nastavljaju da ubijaju jedan narod na njegovom vekovnom ognjištu, ugrožavaju njegovo biće, postojanost i dostojanstvo. Nastavlja se bezuman čin nad našim narodom i samo Gospod zna kada će to bezumlje da prestane. Ali, mi se nadamo da je svaka ljudska sila dovremena i da će nevino prolivena krv na KIM, od drevnih vremena do današnjih dana, urazumiti i prosvetiti moćnike ovog sveta da se vrate Bogopoznanju, poznanju ljudskih prava i da bi na početku trećeg milenijuma hrišćanskog vremena prestali da vrše zločine koje su započeli – naglasio je mitropolit Amfilohije.
Na parastosu u Sabornoj crkvi nije bilo nijednog predstavnika državnih vlasti. Akademija SPC za konzervaciju i lepe umetnosti pogrom nad Srbima na KIM 17. marta 2004. obeležila je sinoć u konaku Svetosavske crkve na Vračaru otvaranjem izložbe kopija fresaka iz manastira na KIM pod nazivom „Da se ne zaboravi“.
U martovskim nemirima na KIM 2004. ubijeno je 19 Srba i Albanaca, ranjeno je 954 lica, a više od 4.000 Srba je proterano iz svojih domova. Uništeno je 800 kuća i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a stradala su i srpska groblja. Zbog učešća u martovskom nasilju 2004. deo odgovornosti pao je na Kosovsku policijsku službu, privremene kosovske institucije, uključujući i haškog optuženika Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Kosova. U drugoj polovini 2004. nemačka i srpska štampa pisale su o navodnoj obaveštenosti nemačkih obaveštajnih službi i Kfora o organizovanju martovskog nasilja. Prema podacima KPS, tokom 17. i 18. marta 2004. bilo je 400 incidenata, podmetnuto 629 požara i bačeno 12 granata, a za učešće u nemirima u prekršajnim i krivičnim postupcima kažnjeno je 266 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari