Mladen Bosić: Traži se povod za raspakivanje Dejtona 1Foto: FoNet/Bozidar Petrovic

Bakir Izetbegović koristi Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao svoje oružje, a Milorad Dodik prijetnju referendumom.

Ta igra obojici donosi podršku glasača, pošto homogenizuje oba naroda iza igrača. Narodi se tu pretvaraju u navijače. Ali tu postoji realna opasnost da kada se podgriju strasti i strahovi, da ponovo dođe do sukoba – ocenjuje za Danas Mladen Bosić, predsednik SDS i predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, aktuelnu situaciju u BiH, tri dana uoči referenduma o danu Republike Srpske.

Bosić je kritikovao odluku Ustavnog suda BiH zbog zabrane referenduma u RS, rekavši da je to politička igra između Dodika i Izetbegovića na štetu građana. Na pitanje kakav je njegov trenutni stav o održavanju referenduma, odnosno da li bi, s obzirom na napetosti i mogućnost izbijanja nemira, pozvao na odlaganje, Mladen Bosić kaže da referendum nema praktični značaj.

– Postoji nemali broj onih koji bi želili da dođe do raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i za to im treba povod. Dodik bi svojom politikom mogao dati povod, ali bi i Republika Srpska mogla biti proglašena za krivca i ispasti kolateralna šteta. Ne vjerujem da bi Republika Srpska mogla da dobro prođe u novoj podjeli karata, ako do toga dođe. To je razlog zašto stalno pozivamo na razum. Ja sam u tom kontekstu shvatio i stav Srbije po ovom pitanju – smatra sagovornik Danasa.

On napominje da, prema zakonu RS o referendumu, njegovi rezultati nisu obavezujući.

– A zna se da svi Srbi svakako podržavaju da 9. januar bude Dan RS. U tom svjetlu održavanje referenduma nema neki praktičan značaj. Sada je već kasno za bilo šta i referendum će biti održan zato što je na snazi odluka Narodne skupštine Republike Srpske – napominje Mladen Bosić.
Upitan u čemu se njegova politika razlikuje od Dodikove, s obzirom na to da se Dodikovi potezi tumače sve vreme kao separatistički, odnosno da li je i on za razdvajanje RS iz BiH, ili za funkcionalnu jedinstvenu državu BiH, sagovornik našeg lista ističe da se ne treba „igrati vatrom“.
– Mi tvrdimo da se ne treba igrati vatrom i da treba čuvati RS i Dejtonski sporazum.

Da bi se RS očuvala prije svega treba razviti demokratske institucije koje su sada zakržljale i okovane korupcijom. Bez ekonomskog razvoja i izlaska iz siromaštva nema budućnosti i mogućnosti da se odbranite od onih koji vam ne žele dobro. Nažalost ove političke igre koje sam pomenuo ne dozvoljavaju bilo kakav napredak. Ko će išta ulagati u zemlju koja je nestabilna i u kojoj se očekuju sukobi. Što se tiče mogućnosti da se RS osamostali, ne vidim da postoje bilo kakvi uslovi za to, osim rata za koji se nadam da se više neće ovdje desiti – smatra Mladen Bosić.

Tumačeći poruke koje povodom referenduma šalje premijer Srbije Aleksandar Vučić, Bosić podseća na Vučićeve reči da Dodik i Ivanić nisu ispoštovali njihov prethodni dogovor da ne donose odluku o referendumu bez prethodnog dogovora sa Srbijom.

– To je razlog zbog kojeg Vučić ne može stati iza te odluke. Rekao je i da prihvata sve što Republika Srpska odluči. Da li to znači da je on za ili protiv referenduma, morate pitati njega – zaključuje sagovornik Danasa.

Dodik: Ni Putin neće promeniti odluku
Banjaluka –
Lider Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je pred put u Moskvu da ni ruski predsednik Vladimir Putin neće promeniti odluku o održavanju referenduma. „Ja tamo idem zbog ekonomskih pitanja, saradnje RS sa Rusijom, a ne zbog referenduma. Izložiću situaciju kao i Putin, saslušaćemo jedan drugog, ali referendum se neće odlagati. Začudili bi se koliko je on u stvari i upoznat sa situacijom ovde i koliko detalja ima“, rekao je Dodik, a prenose „Nezavisne“.
„Mislim da treba prestati sa spekulacijama, 25. se održava referendum. Sve je spremno, glasački listići, birački spiskovi. Ovo je bila dobra prilika da uvežbamo naše ekipe za ovakve prilike“, dodao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari