Mladi ne vide budućnost na Kosovu 1Foto:Wikipedia

Briselski dijalog Beograda i Prištine podelio je stavove građana na severu Kosova, a najviše protivrečnosti kod ispitanika donelo je pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, rezultati su istraživanja javnog mnjenja, koje je sprovelo nekoliko portala i nevladinih organizacija pod pokroviteljstvom Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

„Više od polovine anketiranih imalo je negativne odgovore u vezi sa Briselskim sporazumom, pa su tako oni koji se tome protive taj proces pregovora okarakterisali kao izdaju, kapitulaciju i korak ka nezavisnom Kosovu, piše Politika.

Isto toliko anketiranih smatra da je dijalog u Briselu dobar za lokalne Srbe, jer će dovesti do kompromisa, koraka ka boljem životu, pomirenja i suživota”, rekla je novinarka internet portala Kossev Ana Marija Ivković za Politiku, dodajući da je reč o istraživanjima koja su sprovedena preko interneta i da je dosad sprovedeno šest anketa, koje su, uz određenu temu, za osnov imale Briselski sporazum.

Predstavljajući rezultate projekta „Građani severa javno o Briselskom sporazumu”, ona kaže da je među ispitanicima iz sve četiri opštine na severu Kosova – Zvečana, Zubinog Potoka, Leposavića i severnog dela Kosovske Mitrovice – primetan strah da li će ZSO uopšte biti formirana.

Ako Zajednica konačno ipak zaživi, anketirani očekujue da će to biti uslovljeno time da Kosovo dobije međinarodni telefonski broj, da bude uspostavljen kosovski nezavisni energetski sitem i da se formira vojska Kosova.

Stefan Veljković iz Edukativnog kluba Sinergija naglasio je da je sitraživanje „Mladi se pitaju“ prvi put u sve četiri opštine na severu Kosova posle četvrt veka, pokazalo da mlade ljude među 480 ispitanika ne interesuje ni Briselski sporazum ni političke partije.

Kaže da je istraživanje ustanovilo da mladi ne odobravaju odluke koje se u njihovo ime donose u Beogradu, Briselu i Pirištini i da svoju budućnost ne vide na Kosovu i Metohiji.

On ističe da čak 81 odsto mladih želi da napusti Kosovo jer ne vidi budućnost u mestu u kojem živi.

Od toga trećina planira da zauvek napusti Kosovo, da bi otišli u Beograd ili inostranstvo, 42 odsto to hoće da uradi na duži vremenski period, a svega 25 odsto to misli da uradi na kratko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari