Mlađan Đorđević: Trenutna ostavka Vučića, Dačić kao v.d. do izbora 1Foto : Beta/Miloš Miškov

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević danas je u Moskvi predstavio „plan za rešenje krize u Srbiji“ koji „podrazumeva momentalnu ostavku“ predsednika Aleksandra Vučića „kao najodgovornijeg za katastrofalno stanje u zemlji i čoveka očiglednih veza sa kriminalcima“.

„Mesto vršioca dužnosti predsednika preuzeo bi po Ustavu predsednik skupštine Ivica Dačić“, naveo je Đorđević u razgovoru sa „sagovornicima iz političkih i društvenih institucija koje se bave temom Balkana“, saopštio je pokret Oslobođenje.

Đorđević, koji boravi u višednevnoj poseti Rusiji, naveo je da bi najpre trebalo organizovati prelaznu vladu sa zadatkom da „stvori uslove za slobodne izbore oslobađanjem institucija, medija i ljudi od straha, ali i izabrati ‘specijalnog tužioca, po ugledu na Makedoniju'“.

Prema rečima Đorđevića, „Vučić plaši građane makedonskim scenarijom, zato što on dobro zna šta bi to značilo – gubitak moći za njegovu kliku i istrage njihovih zlodela“.

„Ovaj plan je dobio podršku naših ruskih prijatelja. I oni su svesni pogubnog uticaja koji Vučićeva vladavina ima po srpsko društvo, ali i da se radi o planu koji je u potpunosti u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije“, rekao je Đorđević.

On je naveo da „ruski partneri imaju poverenja u Ivicu Dačića, kao nekoga ko bi mogao da rukovodi prelaznim periodom i da je on s ovom planom već upoznat“.

„Uz sve njegove mane kao osobe, Dačić je sarađivao i sa naprednjacima i sa opozicijom, a ima poverenje i istoka i zapada“, ocenio je Đorđević.

On je naglasio da je svestan da „Vučić neće otići sam od sebe“, te da bi njegova ostavka morala da se „iznudi stalnim pritiskom“ i „upoznavanjem građana sa aferama režima“.

„Verujemo da se opozicija mora okupiti oko ovog plana. Dijalog o izbornim uslovima je propao, nisu dobili ništa od ustupaka. Izlaskom na izbore, samo će produžiti agoniju – i sebi i Srbiji“, naveo je Đođević.

On je dodao da se pokret Oslobođenje ne bori za izborne uslove, već za smenu režima.

„Neće biti slobodnih izbora dok je Vučić na vlasti, on ih nikada neće dopustiti. Prelazna vlada i vršilac dužnosti predsednika bi to mogli da izvedu“, zaključio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari