Mnogi protiv saradnje sa Jeremićem i Đilasom 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Deo osnivača Pokreta slobodnih građana, ali i deo članstva, protivi se koalicionoj saradnji na beogradskim izborima sa Vukom Jeremićem i Draganom Đilasom, kažu izvori Danasa koji su subotu prisustvovali sednici skupštine osnivača PSG.

Kako nam je rečeno, većina u PSG neće ni da čuje za Jeremića jer ga smatraju teškim nacionalistom, a tokom sednice neki su dovikivali da neće ni Đilasa, pa je, kako kažu naši sagovornici, Janković rekao da te kombinacije nisu čvrsto dogovorene i podložne su promenama. Bilo je i onih koji su se zalagali za „pomirenje“ sa DS i njihovim liderom Draganom Šutanovcem, kažu naši izvori. Međutim, kako stvari trenutno stoje, zasad ni Janković ni Đilas, a pogotovo ne Jeremić ne žele da sruše do sada postignute dogovore, navode Danasovi sagovornici.

Izvori Danasa kažu da odlasci iz PSG nisu zaustavljeni i da bi možda moglo da dođe do toga da iz Predsedništva izađu još neki članovi. Predsedništvo, ali ne i PSG, u subotu su napustili Aida Ćorović i Goran Marković. Novoizabrani članovi Predsedništva su Rade Veljanovski, Božo Prelević, Nebojša Milenković, Slavoljub Nikolić i Snežana Tasov. Iz stare postave ostali su Jene Maglai, Janko Baljak i Nikola Đuričko, kao i predsednik Pokreta Saša Janković. Kandidati za člana Predsedništva su i Saša Milenić, kandidat za poverenika centralne Srbije, i Rešad Hodžić, kandidat za poverenika južne Srbije. U Pokretu će se posle izmena Statuta formirati i Politički savet i Izvršni odbor, čiji predsednici će biti članovi Predsedništva.

Jedan od razloga zbog kojih je došlo do talasa odlazaka ljudi bliskih Jankoviću i onih koji su ga bezrezervno podržavali u predsedničkoj kampanji, kako se moglo čuti, jeste i taj što se iz medija saznavalo o razgovorima sa budućim koalicionim partnerima, a da se odluke nisu donosile na organima Pokreta. Ipak, prema rečima naših izvora iz Predsedništva, ovo telo je bilo upoznato sa razgovorima koje vodi lider Janković i sa Jeremićem i sa Đilasom, iako nije bilo formalnog delegiranja Jankoviću pregovaračkog posla od strane Predsedništva. Kako nam je rečeno, skoro na svakoj sednici Predsedništva je razgovarano o tome, jer bi Janković do detalja iznosio svoje razgovore sa Jeremićem i Đilasom i sa zauzetim stavovima bi nastavljao da vodi dijalog. Naši sagovornici nezvanično kažu da su svesni desne politike Jeremića i problematičnih stavova Đilasa, ali da se Predsedništvo rukovodilo pragmatičnim razlozima, odnosno povećavanjem šansi za osvajanje Beograda. Osim toga, PSG kuburi sa novcem, pa je logično sarađivati sa nekim kome novac nije problem.

Trzavice unutar PSG počele su prošle nedelje posle izlaska Srđana Škora iz Predsedništva, koji je naveo da je bračni Janković od Pokreta stvorio privatnu firmu. Zbog stanja u Pokretu održana je vanredna Skupština na kojoj su analizirane aktivnosti i rezultati u prvih šest meseci od osnivanja Pokreta. Janković je ponudio da se glasa o njegovom razrešenju, ali su članovi skupštine to jednoglasno odbili. Janković je odlaske onih koji se ne slažu sa njegovim mišljenjem i načinom na koji vodi Pokret uporedio sa „provetravanjem“ jer je rekao da „PSG otvara prozore da izađe sve ono što se ne oseća dovoljno dobro u prostoru u kom se nalazimo i otvara prozore za novu energiju, za novi kiseonik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari