MOD: Za Rumuniju nema vojske Kosova 1Foto: MOD

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, na poziv svog kolege Mihaja Viorela Fifora, boravi u zvaničnoj poseti Rumuniji. Ministar Vulin dočekan je u Bukureštu uz najviše vojne počasti.

Ministri Vulin i Fifor su posle prijateljskog sastanka najavili dalji razvoj i unapređenje i do sada uspešne vojne saradnje dve zemlje i ističu da su Srbija i Rumunija garanti mira i stabilnosti na čitavom Balkanu, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar Vulin je rumunskom kolegi zahvalio na ogromnom ličnom naporu i velikom prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji u svakoj prilici.

„Danas smo razgovarali kako naša ministarstva i vojske treba i mogu da sarađuju.  Razgovarali smo i o nastavku naše vojno-ekonomske saradnje, saradnje koja može i treba da bude značajno bolja i zato ćemo razmeniti delegacije naših eksperata, koji će videti šta možemo da proizvodimo zajedno, a šta možemo da kupujemo jedni od drugih“, rekao je ministar Vulin.

On je istakao da Rumunija podržava politiku vojne neutralnosti koju vode Srbija i vrhovni komandant oružanih snaga, Aleksandar Vučić. Naročito je zahvalio ministru Fiforu na njegovom dubokom razumevanju naše pozicije kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

„Rumunija ima principijelan stav odbijanja priznavanja tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije i daje podršku našoj politici apsolutnog odbijanja prihvatanja formiranja vojske Kosova. Ministar, kao naš prijatelj, veoma dobro razume da bilo koja vojska na KiM, ako nije KFOR, ne može i ne sme da postoji“, rekao je ministar Vulin.

Ministar nacionalne odbrane Fifor je istakao da je Srbija za Rumuniju najbolji i tradicionalni prijatelj, ne samo na polju vojne saradnje, već i u oblastima ekonomske i regionalne saradnje. Fifor je rekao da će Rumunija nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji istakavši da je i za EU važno da Srbija postane njen član što pre.

„Razgovarali smo o našoj bilateralnoj saradnji koja je i do sada bila veoma uspešna, kao i nastavku obuka pripadnika naših oružanih snaga i saradnje naročito u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine, u kojoj Srbija ima veliko iskustvo. Odlučili smo da nastavimo da razvijamo našu saradnju i u oblasti odbrambene industrije i da što pre razmenimo stručnjake koji će odlučiti na kojim projektima možemo zajedno da radimo“, rekao je ministar nacionalne odbrane Rumunije.

„Srbija će u Rumuniji imati prijatelja a mi ćemo nastaviti da je zastupamo i podržavamo interese politike ne samo na nivou ministarstva odbrane već i na nivou Vlade“,  rekao je ministar Fifor i zaključio da postoji veoma dobra saradnja ministarstava odbrane, kao i da se nada da će u narednom periodu rumunski Parlament ratifikovati  sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji je u decembru potpisan u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari