Mogerini 3. marta u Beogradu 1Foto: EPA/ LAURENT GILLIERON

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini boraviće u poseti Zapadnom Balkanu od 1. do 4. marta.

Visoka predstavnica Mogerini je uoči posete izjavila: „Rad sa Zapadnim Balkanom, regionom koji je u samom središtu Evrope, predstavlja najvažniji prioritet za Evropsku uniju. Radim na tome da se svi zapadnobalkanski partneri ostvare napredak na reformskom putu, da se približe Evropskoj uniji i da taj proces učine nepovratnim. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi u tom kontekstu i dalje imaju presudni značaj.”

Visoka predstavnica danas putuje u Podgoricu gde će se sastati sa predsednikom Vujanovićem, premijerom Markovićem i predsednikom Skupštine Brajovićem, nakon čega će se obratiti poslanicima.

Mogerini će u četvrtak 2. marta posetiti Sarajevo gde će se sastati sa članovima predsedništva Ivanićem, Čovićem i Izetbegovićem, predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem te će održati govor na sarajevskom Univerzitetu.

Visoka predstavnica će istog dana posetiti i Skoplje i održati sastanak sa predsednikom Ivanovim, liderima parlamentarnih stranaka i studentima među kojima su i stipendisti programa Erazmus.

Mogerini u petak 3. marta boravi u Beogradu gde će održati sastanke sa predsednikom Nikolićem, premijerom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Gojković, predstavnicima civilnog društva i opozicije, nakon čega će održati govor u Narodnoj skupštini.

Potpredsednica Evropske komisije istog dana odlazi u Tiranu gde ima zakazan sastanak sa predsednikom Nišamijem, premijerom Ramom, predstavnicima parlamentarnih stranaka. Mogerini će se nakon ovih sastanaka obratiti studentima Univerziteta u Tirani.

Poslednjeg dana posete Mogerini boravi na Kosovu. U Prištini će se sastati sa predsednikom Tačijem, premijerom Mustafom, predsednikom Parlamenta Veselijem i drugim političkim liderima. Osim Prištine, planirana je i poseta Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari