Mogerini: Balkan na listi 12 posebnih momenata 1Foto: www.federicamogherini.net

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini napravila je listu od 12 posebnih momenata koji su obeležili 2017, a koje će sa sobom poneti i u ovu godinu. Među njima je i evropski put Zapadnog Balkana, napisala je na svom blogu.

Ona je navela da je prošla godina bila teška za svet, ali da je kao i sve ostale imala i pozitivnih momenata i dobrih stvari – stvari koje su postignute sa dosta posvećenosti, mnogo energije i sjajnim timskim radom.

„Na novogodišnji dan, pokušala sam da napravim listu od 12 stvari koje nosim sa sobom iz prošle u novu godinu. Dvanaest posebnih momenata koji su obeležili moju 2017. godinu“, istakla je Mogerini.

Ona je dodala da je prošla godina bila teška za Balkan.

„Posetila sam šest prestonica u regionu u jednom od najtežih trenutaka – u nekim slučajevima, u trenucima dubokih političkih kriza. Danas, zahvaljujući teškim odlukama i sjajnim zajedničkim poslom, te krize su uglavnom rešene. Put ka reformama je obnovljen, iako je ostalo još dosta toga da se uradi, i kompas pokazuje smer ka evropskim integracijama“, naglasila je na svom blogu.

Ova godina, prema njenim rečima, biće ključna za konsolidaciju tog puta kako bi se načinio nepovratnim. „To neće biti značajno samo za region već za celu Evropu“, napisala je visoka predstavnica EU govoreći o zemljama Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari