Mogerini: Dijalog BG i PR važan za region i EU 1Foto: Twiter / Maja Kocijančić

U Briselu je sinoć održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. U delegaciji Beograda su bili predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, a u prištinskoj delegaciji kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Isa Mustafa.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je nakon sastanka saopštila da je ohrabrena konstruktivnim učešćem obe strane u razgovoru. Kako je dodala, ta posvećenost i politička volja značajno doprinose smanjenju tenzija i u tom duhu će se i nastaviti saradnja.

„Dijalog je veoma važan proces za Srbiju i Kosovo, ali takođe i za ceo region i EU. Napredak u normalizaciji odnosa je ključan za obe strane za očuvanje mira i napredovanje ka EU. To je suštinsko za evropsku i regionalnu stabilnost“, navodi Mogerini u saopštenju.

Ona je navela i da su svi učesnici večeras ponovo potvrdili punu posvećenost tome da rade zajedno na dijalogu.

Sastanak je, inače, završen bez izjava predstavnika Beograda i Prištine za novinare, javio je dopisnik RTS.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je u Briselu pred novu rundu pregovora sa Prištinom da Srbija brani teritorije i pravo na suverenitet mnogih država.

„Ako je sastanak prošle nedelje iskorišćen da sednemo za isti sto, što se odavno nije desilo… Ukoliko žele rešenje neko treba da pokrene pitanje za rešenje. Spremni smo i razgovaramo kada ta rešenja mogu da pomognu da svi građani, prvenstveno Srbi, žive sigurnije na Kosovu i Metohiji“, rekao je Nikolić gostujući u Dnevniku RTS.

Kako kaže, ipak postoje pitanja o kojima ne može da se razgovara. „Niko ne gaji više optimizma u EU i Prištini da bismo mogli da razgovaramo o onome što je bitno za njih, takozvanoj nezavisnosti Kosova. Albanci i Mogerinijeva žele da pokrenu i pitanje pravosudnog sistema, da se vrate na most u Severnoj Mitrovici, da li to može da opstane ili ne… Mi insistiramo na Zajednici srpskih opština, to je naša tema“, ističe predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, „dogovorili smo nešto, niko ništa ne preuzima iako znaju da to što smo dogovorili je pod ingerencijama koje država može da prepusti Prištini. „Sve dalje je klizav led po kojem Srbija ne želi da ide“, naglašava Nikolić.  Osim toga, Nikolić je naveo da je svet podeljen po pitanju nezavisnosti Kosova.  

„Kada pogledate koliko je ljudi na našoj strani, koliko je velikih zemalja na našoj strani, onda shvatite da bismo bilo kakvim popuštanjem ugrozili naš narod i teritoriju, ali i one koji čekaju da vide kako će ovo da se završi. Srbija je država koja brani teritorije mnogih država, pravo mnogih naroda i ponos, slobodu na ono što se zove suverenitet“, naveo je predsednik Nikolić.

Nikolić je naveo i da se kosovski predsednik Hašim Tači posle prošlog sastanka nije držao dogovorenog.

„Gospođa Mogerini nije rekla da se Tači nije držao dogovora. Ako smo se dogovorili, onda on nije trebalo da izigra Vučića koji je nastupao pre njega. Tači ne želi ili ne sme da održi reč“, rekao je Nikolić.

Sastanak bez rezultata

Razgovor u Briselu na visokom nivou predstavnika Srbije i Kosova je završen bez dogovora, piše danas prištinska štampa, navodeći tvrdnje neimenovanog diplomatskog izvora da je „na sastanku sve bilo pogrešno i bez rezultata“.

Teme razgovora bile su zid koji je podignut u blizini Ibra u severnom delu Kosovske Mitrovice, formiranje asocijacije srpskih opština na Kosovu i sporazum o sudstvu, piše Epoka e Re.

Koha Ditore navodi da se očekuje da će biti organizovani novi sastanci na visokom nivou, kako bi se ostvario napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari