Mogerini i predstavnici Zapadnog Balkana podržali nastavak dijaloga 1Foto: FoNet/AP

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbezdnost Evropske unije (EU) Federika Mogerini organizovala je u nedelju uveče u Njujorku tradicionalnu radnu večeru sa liderima partnera Zapadnog Balkana, na kojoj je izražena podrška nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove EU (EEAS).

Na sastanku održanom na marginama 74. Generalne skupštine UN u Njujorku, „izražena je podrška nastavku dijaloga između Beograda i Prištine kao i brzom zaključivanju pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa“, navodi se u saopštenju.

Radnoj večeri su prisustvovali, između ostalih, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, kao i zvaničnik iz Albanije.

Na skupu je izražena podrška otvaranju pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom uz ocenu da bi ta odluka bila presudna ne samo za obe zemlje, već za ceo region i EU.

„Svi partneri Zapadnog Balkana potvrdili su svoju čvrstu posvećenost evropskoj perspektivi, ističući da se reforme nastavljaju kao i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi“, dodaje se u saopštenju.

Učesnici skupa su izrazili solidarnost s Albanijom nakon što je tu zemlju tokom vikenda pogodio niz zemljotresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari