Mogerini organizuje večeru za premijere zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFFE/FLORIAN WIESER (Arhiva)

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini organizovaće večeras u Njujorku večeru za premijere zemalja zapadnog Balkana, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U EK-u kažu da će, u okviru zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, Mogerini organizovati zajedničku večeru za zapadnobalkanske premijere. Večeri će prisustvovati i evropski komesar za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Johanes Han, prenosi Tanjug. On se prethodnog dana u Njujorku sastao s ministrima inostranih poslova zemlja zapadnog Balkana.

Tom prilikom je naglasio da je regionalna povezanost katalizator napretka svih zemlja regije ka EU, privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

„Zapadnobalkanska šestorka bi trebala iskoristiti pozitivan trenutak kada je proširenje u pitanju“, poručio je Han na svom Twitter nalogu.

Sastanci u Njujorku

Han je u Njujorku  održao i bilateralne sastanke sa šefovima diplomatija Bosne i Hercegovine i Kosova. Komesar je na svom Twitter nalogu naveo da je s ministrom inostranih  poslova Kosova Bedžetom Pacolijem razgovarao o važnosti napretka u dijalogu s vlastima u Srbiji.

„Sveobuhvatno i obavezujuće rešenje bit će dobro za celu regiju“, napisao je Han na Twitteru.

Predsednik Evropskog veća Donald Tuska objavio je na svom Twitter nalogu da se u utorak navečer u Njujorku sastao s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Hardinajem. Teme sastanka su bile dijalog Drbije i Kosova i vizna liberalizacija za Kosovo, naveo je Tusk.

Tekst preuzet sa Al Jazeera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari