Moguć i neformalni klub Saše Jankovića 1Foto: N1

Troje poslanika Dosta je bilo, koji su juče napustili poslanički klub te stranke, iz istog razloga zbog kojeg je to nedavno učinila Marinika Tepić, bivša poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije.

Kako saznajemo, očekuje se još prelazaka poslanika iz DJB u grupu poslanika koji podržavaju Sašu Jankovića za predsednika Srbije, što će omogućiti toj grupaciji da oformi poslanički klub. Tako bi, posle nastajanja neformalnog poslaničkog kluba predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, i Saša Janković mogao da dobije svoj.

Marinika Tepić u izjavi za Danas kaže da je juče saznala da su poslanici DJB napustili taj poslanički klub, ističući da je prepoznala navedene razloge kao slične svojima, zbog kojih je izašla iz LSV. Ona kaže da nije u komunikaciji sa troje bivših poslanika DJB, odnosno da ne može za sada ništa da kaže o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba.

– Pitanje je da li će u budućnosti biti političkog delovanja u parlamentu, s obzirom na to da je neizvesno da li će biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori – zaključuje sagovornica Danasa.

Dan pre nego što su troje poslanika DJB napustili poslanički klub, Ivan Kljajić, odbornik DJB na opštini Vračar, objavio je na svom Fejsbuk profilu pismo koje mu je stiglo od Glavnog odbora Dosta je bilo, taman, kako je napisao, pre nego je krenuo „put Hale sportova na predizborni skup Saše Jankovića“.

– Poštovani članovi vračarskog odbora, molio bih vas da doslovno poštujemo odluku i preporuke Predsedništva pokreta Dosta je bilo a koje se odnose na ponašanje članova odbora u javnosti. Dakle, zabranjeno je da bilo koji član pokreta učestvuje u predizbornom skupu, promociji i okupljanju druge političke opcije ako za to nema dozvolu Glavnog odbora. Zabranjeno je da u sredstvima javnog informisanja, na socijalnim mrežama i drugim sredstvima koji imaju elemente javnosti član pokreta javno podržava neku drugu političku opciju ili organizaciju. Ako je to ranije i činio, dužan je da svoje objave trenutno povuče. Nepridržavanje ovog uputstva i javno promovisanje drugih političkih opcija i stranaka predstavlja razlog za isključenje iz odbora i pokreta – piše u tom pismu koje je Ivan Kljajić javno objavio.

Poslanički klub DJB juče su napustili su Sonja Pavlović, Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović. „Na ovaj težak korak odlučili smo se kada se ispostavilo da su uzaludna sva nastojanja da se organizacija, odnosno buduća stranka, utemelji na principima demokratije i transparentnosti, za koje se rukovodstvo deklarativno zalaže“, piše u zajedničkom saopštenju.

Oni smatraju da je propušten trenutak da se, kako je bilo najavljeno, na „talasu entuzijazma posle odličnih izbornih rezultata“ napravi politička partija jasnog profila, zasnovana na demokratskim principima, kao i da se uz odlučan, ali dostojanstven i dobro utemeljen nastup u Skupštini, DJB nametne kao neprikosnovena alternativa sadašnjoj vlasti.

Bivši poslanici DJB su takođe uvereni da veliki deo članstva i simpatizera pokreta deli ovakvo mišljenje. Kako su istakli, jedna od najznačajnijih posledica nepostojanja demokratskih procedura u okviru organizacije, odnosno ignorisanja mišljenja članstva, jeste i odugovlačenje sa donošenjem odluke o tome kako će DJB nastupiti na predstojećim predsedničkim izborima.

Time je marginalizovana uloga pokreta u ovom, po njihovoj oceni, presudnom izbornom ciklusu, a svaka odluka koja bude doneta u narednim danima biće shvaćena kao zakasnela, iznuđena i neiskrena. „Stoga ćemo, u saradnji i nakon konsultacija sa onim članovima i simpatizerima DJB-a koji će slediti naš primer, u narednim danima izneti stav u vezi sa ovim izborima“, piše u saopštenju.

Pavlovićeva, Čabraja i Jovanović veruju i da sa Dosta je bilo i dalje dele zajedničke ciljeve stvaranja uređene i prosperitetne države, ali i da bitno drugačije gledaju na metode kojima ti ciljevi treba da se ostvare.

Kljajić: Čekam da mi saopšte moj status

Pokret DJB me je onim pismom o zabrani podrške predsedničkog kandidata Saše Jankovića verovatno isključio iz organizacije. Sada čekam da me zvanično obaveste o mom statusu – ističe za Danas Ivan Kljajić, odbornik DJB na opštini Vračar. Ističe i da je iznenađen izlaskom troje poslanika DJB iz poslaničkog kluba tog pokreta, odnosno da nije znao i da ne zna ništa o tome.

Radulović indirektno optužio Jankovića

Lider DJB Saša Radulović izjavio je za N1 da je bilo očekivano da troje poslanika napusti pokret nakon serije sastanaka koje su imali prethodnih dana sa svojim odborima. „Po organizaciji nam rovare duže od mesec dana, jedna od kampanja, to će sad morati da prestane. Konsolidovali smo se i spremni smo za izbore, a sutra ćete čuti strategiju o kojoj smo dugo govorili“, najavio je Radulović.

Stranačka skupština 4. marta

Osnivačka skupština stranke DJB zakazana je za subotu, 4. mart, dan posle raspisivanja predsedničkih izbora, a kako je saopšteno, na skupštini će biti donete sve odluke o predstojećim izborima.

Čedomir Jovanović za jednog kandidata

Pominjanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi bili treći za prethodne tri godine, samo po sebi je neodgovorno i po pravilu na takav način nismo dolazili do kvaliteta koji bi garantovao održivost i stabilnost. Ipak, ukoliko voljom vladajuće većine do njihovog održavanja dođe istovremeno sa predsedničkim izborima, otvara se dodatni prostor da građanske demokratske snage u zemlji naprave politički dogovor koji bi stvorio alternativu aktuelnoj vlasti koju predvodi SNS. Da bi takav dogovor postao realnost, potrebno je da se Janković i Jeremić dogovore oko toga da na predsedničkim izborima imamo jednog kandidata, izjavio je Čedomir Jovanović, lider LDP, za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari