Ukoliko Vlada Srbije želi da se ova zemlja nađe na beloj šengenskoj listi, onda mora da omogući slobodno kretanje svih ljudi preko svojih granica i Evropskoj komisiji predloži konkretno rešenje problema slobodnog kretanja kosovskih Albanaca preko teritorije Srbije. Takođe, vlasti u Beogradu moraju da se odrede da li će Albancima s Kosova i pod kojim uslovima izdavati svoje biometrijske pasoše, ukoliko ih ovi budu tražili kako bi bez viza putovali u zemlje EU – ističe za Danas koordinator Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić.

Prema njegovim rečima, problem nepriznavanja kosovskih pasoša u Srbiji mogao bi da eskalira još pre stupanja zemlje na belu šengensku listu.

– Nisam siguran da Evropska komisija ne pravi problem našim pregovaračima u vezi sa izdavanjem pasoša Albancima s Kosova. To je cena koju Srbija mora da plati jer je Kosovo, prema srpskom Ustavu, deo njene teritorije. Srbija mora taj problem brzo da reši ili pokrene inicijativu za njegovo rešavanje – upozorava Janjić.

Sagovornik Danasa kaže da su postojale različite procene koliko je Albanaca imalo ili još ima pasoš SRJ, i da su se kretale od 150.000 do 300.000.

– Možemo pretpostaviti da će 200.000 Albanaca, koji su imali stare pasoše, želeti da uzmu nove biometrijske, dok se ne reši pitanje priznavanja kosovskih pasoša u svim zemljama. Problem koje Srbija može da ima jeste i taj što te građane neće moći da kontroliše prilikom izlaska s Kosova, a upravo je izdavanje biometrijskih pasoša trebalo da reši problem kontrole građana koji idu u zemlje članice EU – objašnjava Janjić.

On navodi da „socijalno pokretljiviji“ Albanci imaju po nekoliko pasoša i da će sigurno hteti da imaju i srpski biometrijski, ukoliko Srbija stupi na belu šengensku listu.

– Albanaca, i to onih imućnijih, najviše je među onima koji dolaze u mnoge centre u Srbiji, gde se izdaju biometrijski pasoši. Procedura dobijanja novih pasoša je veoma skupa i nisam siguran da Albanci pri tom plaćaju samo takse koje su zakonom propisane. Zbog toga je neophodno prekontrolisati rad tih službi – zaključuje Dušan Janjić.

Agron Bajrami, glavni urednik prištinskog lista Koha ditore, potvrđuje za Danas da ima informacije da pojedini zvaničnici u Briselu upozoravaju srpske vlasti da je izdavanje pasoša ljudima s Kosova u centrima u Srbiji nelegalno i da može uticati na proces vizne liberalizacije.

Bajrami ipak smatra da Albanci s Kosova neće u većem broju tražiti srpske pasoše i da će, nakon što im isteknu važeći putni dokumenti Unmika i SRJ, uzimati kosovke pasoše. Ipak, kako navodi, na Kosovu zakonom nije zabranjeno da tamošnji građani poseduju putne dokumente Srbije.

Prema njegovim rečima, Kosovo još nije uključeno u proces vizne liberalizacije sa EU. Evropska komisija je spremna da se pokrene ulazak Kosova na belu šengensku listu, ali problem je u tome što neke zemlje EU ne priznaju njegovu nezavisnost, kaže Agron Bajrami.

Kako je Danas saznao iz više izvora bliskih Vladi Srbije i Evropskoj komisiji, izdavanje biometrijskih putnih isprava kosovskim Albancima jedna je od stalno pokretanih tema tokom sastanaka koje je srpski pregovarački tim za viznu liberalizaciju imao sa ekspertima EK. Srpski pregovarači potvrdili su našem listu da su u razgovorima sa predstavnicima EK poručili da Srbija mora svim svojim građanima da izdaje pasoše. Kako tvrde, ovo pitanje za sada nije problem u procesu vizne liberalizacije.

MUP Kosova izdao 250.000 pasoša

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je do sada izdalo 250.000 pasoša svojim građanima, kaže za Danas politički savetnik kosovskog ministra policije Artan Duraku.

– U skladu sa Zakonom o putnim ispravama Kosova, naši državljani koriste pasoše Republike Kosova. MUP u Prištini smatra legitimnim i legalnim samo kosovske putne isprave. U julu prošle godine informisali smo sve zemlje sveta da Kosovo izdaje nove pasoše. Tradicija je da zemlje samo informišu ostale države i da ne traže da se putna isprava prizna nekim posebnim dokumentom. U međuvremenu, državljani Kosova mogu da putuju u sve članice EU i do sada nismo imali nekih poteškoća s drugim zemljama, osim sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Putne isprave Unmika se ne izdaju na Kosovu od 17. jula 2008. One će važiti dok im ne istekne rok, koji je bio dve godine – navodi Duraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari